Velká Bíteš s Bobrosvišti

Čtvrtek

Naše cesta začala na autobusovém nádraží Zvonařka, odkud jsme vyjeli autobusem směr Velká Bíteš. Tam jsme přijeli asi v půl jedenácté a tak jsme se šli občerstvit do zdejší pekárny a pokračovali až do parku před sokolovnou – naší ubytovnou. Zahráli jsme nějaké hry a přišla Hanka – vedoucí od Bobrosvišťů a ubytovala nás v jejich klubovně. Děti se naobědvaly a po obědě jsme se šli projít, zhlédnout krásy Velké Bíteše. Naším cílem cesty se stala nedaleká obora, ve které se proháněli daňci (tedy spíše jen jeden). Po průzkumu už nás čekala první hra, kterou pro nás připravili Bobrosvišti. Naším úkolem bylo zodpovědět na 15 otázek, týkající se města Velká Bíteš. Úkol zvládli všichni na jedničku a proto nás velmi potěšilo, když jsme získali i pěkné odměny. Po hře následovala procházka ke Koupelně (to je místní rybník u nedalekého lesa). Jakmile se setmělo, vrátili jsme se do tělocvičny v sokolovně a zahráli nějaké hry. Pepís uvařila výbornou večeři, Denča připravila hry, které se hrály po večeři u stolu. Mezi ně patřilo skládání básní (viz další příspěvek). A potom honem spát …

Pátek
Dnes nás čeká náročný den. Po rozcvičce, bodování a snídani jsme počkali, až se nám uvaří čaj a vydali jsme se s Bobrosvišti na procházku do lesa. Cesta vedla kolem říčky Bítýšky. Cestou jsme minuli První i Druhý mlýn a tam jsme se zastavili na poli. Hanka pro děti nachystala hru. Děti musely projít pěti stanovišti a u každého splnit nějaký úkol – přenést míček na lžíci, vyřešit morseovku, předvést uzlování, strefit se šiškami do čtverečku a přejít přes lávku, kterou jsme postavili. V pořádku všichni dorazili a proto jsme mohli pokračovat v cestě dál, až ke Třetímu mlýnu. Zde na děti i vedoucí čekala zasloužená odměna, opékání špekáčků. Mezitím nás dohnali Matouš a Stoupa, kteří přijeli z Brna. Cestou zpět jsme se podívali na nedalekou studánku a vrátili se do sokolovny. Matouš se Stoupou přivezli potřeby pro výrobu draků, a tak děti začaly vyrábět vytoužené draky. Po jejich dokončení je čekal zasloužený spánek. Pepís odjela do Brna.

Sobota
Ráno jsme vstali a nachystali jsme si batůžky na výlet. Matouš, Stoupa, Kubele a Žabák vyrazili napřed, aby pomohli Padíkovi se dřevem. Denča a zbytek dětí se vydali ke Zdeničce. Tam jsme se všichni setkali a každý dostal nějaký úkol, co musel splnit: hrabalo se listí, trhali jablka, kluci rozdělali oheň, udilo se maso a Zdenička nachystala drobné občerstvení. Kluci odjeli do lesa s Padíkem. Až bylo vše splněno, tak jsme si každý vysloužili špekáček, jablíčko nebo bramboru, které jsme si udělali na ohni. Po odpočinku se vrátili kluci se dřevem. Potom přijel Ondra s Aničkou a společně jsme jeli pouštět draky na pole „Štěstíčko“. Bohužel nám počasí draky nepřálo a tak se na stromech pomalu nehnul ani lísteček. Ale i přes to někteří draci vzlétli. Po drakiádě jsme strávili hezký večer u Padíků, Ondra zahrál na kytaru a po celém dni jsme se unavení vrátili do sokolovny. Vedení nás vzalo ještě na vycházku, ale nakonec se z ní vyklubala stezka odvahy na hřbitově. To bylo strašidelné! Až se všichni vrátili, šli jsme spát.

Neděle
Po snídani jsme se sbalili a šli jsme k Padíkům. Odtud jsme pokračovali do Křižanova, kde nás čekala exkurze na letišti a prohlídka letadel. Potom jsme odložili batohy a šli pouštět draky. Všichni krásně lítali a dokonce i drak „gargantua“, kterého vytvořili vedoucí. Následovala hra a potom oběd. Po obědě jsme ještě chvíli pouštěli a poté se vydali směrem do Ořechova na nádraží. Z nádraží pokračovala cesta vlakem do Brna – Židenic. Zde vedoucí vyhodnotili akci, rozdaly se ceny dětem a všichni se vydali domů.

Akce se konala v termínu 25. – 28.10.2007. Zápis daly dohromady Pepís a Granko.

Pepís

Narodila jsem se v Brně-Líšni, kde již několik desítek let spokojeně bydlím. Na „Holzovce“, kam jsem chodila do školy, mě zaujal turistický kroužek, a tak jsem jej začala navštěvovat. Příroda i noví kamarádi mi byli velmi blízcí, ale po pěti letech zvítězila moje druhá záliba – hudba, a já většinu času věnovala právě jí. Ale často se mi zastesklo po výletech s partou stejných nadšenců a v roce 2004 jsem se k oddílu vrátila a začala pravidelně chodit na schůzky Kamzíků v Líšni. Úspěšně jsem zakončila studium na Masarykově univerzitě, vystudovala obory Překladatelství ruského jazyka a Filologicko-areálová studia. Nyní pracuji na Krajském úřadě v Brně, kde mám na starost zahraniční spolupráci. Mimo oddíl se věnuji hře na kytaru, sbírám balené cukry a pytlíky od čajů, jezdím hodně do přírody a navštěvuji kulturní akce. Ale i přes moji aktivitu se snažím věnovat co nejlépe a s radostí všem dětem, se kterými trávím svůj volný čas, ať už na schůzkách, výletech nebo na táboře.

Výletu se zúčastnili:


Kari

Carmen

Prisera

Stepka

DenckaKybl

Zabak

Kecka

Kubele