Čištění studánky „Pod skalou – Libuška“

Termín:15. dubna 2012
Sraz:Ve 14:00 hod. na nám. Karla IV. nebo ve 14:30 hod. přímo u studánky (N49°12.401' E016°42.167')
Návrat:Předpokládaný návrat do 17:00 hod., ale kdo ví, kolik nepořádku tam je a jak dlouho nám to zabere.
S sebou:Pracovní oblečení, pytel na odpadky, pracovní (nebo jiné, na zašpinění) rukavice, provázek na zavázání pytle, svačinu a pití.
Vedoucí akce:Jiří 'Karas' Karásek, tel: 735 052 727

Studánku najdeme v Brně – Líšni, za autobusovou zastávkou Macháčkova, mezi domy.

Je pěkně upravená, místní lidé se o ni starají. Výtok je opatřen kohoutkem. Voda je hydrouhličitano-vápenatá s více jak 700 mg rozpuštěných látek na litr. Obsahuje přes 36 mg dusičnanů na litr vody. Zvýšený obsah je způsoben menší schopností písčité půdy zachycovat znečištění, které prosakuje z výše položených zahrad a akátových porostů. Navíc jsou dusičnany ve vodě velmi dobře rozpustné.

Na čerstvé znečištění upozorňuje také obsah amonných iontů 0,5 mg/l (na hranici normy). Proto není voda nejvhodnější k pití. (zdroj: e-Studánky.cz)

Studánku zná nejeden z Líšňáků a tak jsme se rozhodli, s místními usedlíky, že ji a její blízké okolí vyčistíme od odpadků.

Karas

Na svět, do Líšně, jsem přišel v roce 1984 a též jsem zde chodil do ZŠ - Šimajda, Pohanča, Holzovka - kde mě ve druhé třídě oddíl vtáhl do sebe a už nepustil. V roce 2000 jsem základku dokončil a s drobnými zádrhely o pět let později maturitou v oboru Mechanik počítačem řízených strojů zakončil i Střední odborné učiliště strojírenské a elektrotechnické dole u Zetoru. Protože mě další studium nijak nelákalo, rozhodl jsem zapojit se do pracovního procesu. Deset let mě živila kontrolorská židle, měření všeho druhu, ve společnostech Zetor, Roscomac a Rytech kovo (Královopolská). Montérky už mě přestaly bavit a tak jsem přesedlal do ABB. Nejdřív na konstruktérské křeslo a po čase jsem se přestěhoval do křídla Výzkumu a vývoje, kde vytvářím aplikace pro AR a VR, tedy rozšířenou a virtuální realitu. Svoji činnost v oddílu jsem v roce 2017 ukončil, ale tu a tam vypomáhám svým poradním hlasem "z kamzičího důchodu" a podílím se na tvorbě a správě oddílových digitálních kanálů (web, FB, IG, YT).

2 komentáře u „Čištění studánky „Pod skalou – Libuška““

Komentáře nejsou povoleny.