Putování za tajemstvím pražského Golema

Na víkend 13. až 15. února jsme dostali pozvání od tábornického klubu T.K. Rozrazil na společnou zimní výpravu do Kunčiné Vsi, nesoucí tajemný název Putování za tajemstvím pražského Golema. Spolu s Kamzíky se účastnili ještě členové T.K. Kompas.

V pátek jsme se sešli o půl páté na nádraží Královo Pole. Na objevení Golemova tajemství čekalo pět malých Kamzíků – Had, Plaz, Krokodýl, Kahunas a Veverka a dva vedoucí – Stoupa a Bára. Kromě nás ještě děti a vedoucí z T.K. Rozrazil a T.K. Kompas. Společně jsme se nalodili do autobusu, který byl od Dopravního podniku objednaný speciálně pro nás a dovezl nás bez zastávek až do Kunčiné Vsi (oblast přírodního parku Lysicko). Vystoupili jsme přímo před naším víkendovým domovem.

Ubytovali jsme se v prostorách obecního úřadu, připravili ležení a vybalili společné jídlo. Po večeři jsme si zahráli pár seznamovacích her, aby se prolomily ledy mezi oddíly a rozdělili se do 4 smíšených družinek – Zelené pandy, Černé zmije, Modří tygři a Zarudlí hadi. Náhle se objevil Rudolf II. a sdělil skupinkám, že v Praze bouří nepokoje a požádal je o pomoc s hledáním Golema, který jediný by byl schopen nepokojům zabránit. Všechny skupinky se hned daly do herního zápolení. Prvním úkolem bylo najít a dát dohromady části šifry, rozluštit text psaný v morseové abecedě a po vyluštění se podle textu zachovat – najít Golema. To se všem družinkám podařilo a na scéně se tak objevil obří, soptící, ale prozatím spící Golem. Další hra měla vybrat tu nejstatečnější a nejbojovnější družinku, která by králi pomohla v boji s pražskými výtržníky. V souboji, kde měl vždy náhodně vyslaný zástupce dopravit na svou stranu předmět umístěný ve středu herního pole dříve, než zástupce protihráče a kde mnohdy nevítězila pouze rychlost, nakonec vítězství patřilo Modrým tygrům. Podle umístění v jednotlivých hrách Rudolf II. rozdával družinkám příslušnou část královského pokladu. Pátek byl zakončen volnou zábavou – hraním deskových či slovních her a večerkou, abychom byli připraveni na další pomoc králi.

V sobotu jsme se sladce nasnídali, nachystali na celodenní pobyt venku a čekali na další instrukce Rudolfa II. Čas jsme si krátili hraním deskových her a ping pongu (jako pálka může sloužit téměř vše). Během dopoledne jsme se pak podle pokynů vydali na tajemnou cestu. Každá družinka měla trasu poskládanou trochu jinak, aby se nepotkávaly a mohly úkoly řešit samostatně. Na každém stanovišti nás čekala poloha dalšího stanoviště (ale ne jen tak jednoduše, děti musely místo poznat podle nápovědy z mapy a samy nás k němu dovést) a úkol, který jsme museli co nejlépe a co nejrychleji splnit či vyřešit. Museli jsme tak například šiškami zasáhnout určený cíl, vyluštit znakovou šifru, poznat rostliny, zvířata, stavby a osobnosti, vyřešit zapeklité hádanky a poznat přísloví či zauzlovat některé z tábornických uzlů. Při putování jsme navštívili rozhlednu Babylon, obec Lačnov, zříceninu hradu Rychvald či obec Bedřichov. Počasí bylo pěkné a akorát mrazivé, navíc se všude vyskytoval sníh, takže nám ani nepřišlo, že jsme zdolali pěkných patnáct kilometrů. Podle času návratu a správnosti úkolů se stanovilo pořadí. Tentokrát vyhrály Zelené pandy a vysloužily si tak nejvíce zlaťáků z královské pokladnice. Jak jsme se dozvěděli, Golema může probudit šém, který je třeba do Golema vložit. Jelikož všechny družinky nasbíraly dostatek peněz, mohly si dovolit šém koupit. Společnými silami se nám tedy podařilo umístěním šému na správné místo obřího Golema přimět k životu. Ještě že byl zatím spoutaný, jeho síla po probuzení byla obrovská. Sám Rudolf II. nám přišel poděkovat za objevení a oživení Golema, díky kterému byl schopen potlačit nepokoje a uklidnit rozdivočené Pražany. Po dobře odvedené práci jsme si zasloužili výborný domácí guláš. Sobotní večer zakončila oblíbená hra Bingo!, v níž ti šťastní nasbírali dalších pár zlaťáčků.

V neděli jsme posnídali zbytky sladkých zásob z domova a pomalu se začali balit. Od hraní her nás vyrušil křik a vtrhl za námi Golem, který se utrhl ze řetězu a všechno, co mu přišlo pod ruce, zběsile ničil. Bylo třeba rychle zasáhnout, Golema zastavit a vytáhnout mu z úst šém. I to se podařilo, Golem usnul, a tak statečné družinky zachránili Prahu podruhé. Golem byl uspán, a tak mohlo v klidu proběhnout vyhodnocení. Celkové vítězství patřilo Modrým tygrům. Všichni jsme byli obdarováni spoustou sladkostí a upomínkovými camrátky ve tvaru Golema. Nezbývalo, než si před cestou zakousnout něco dobrého, dobalit všechny věci, uklidit společné prostory a vydat se na zastávku, kde pro nás byl opět nachystaný objednaný autobus. Cesta utekla rychle, v Brně jsme byli dokonce před plánovaným srazem. Než se všichni rozutekli domů, stihli jsme nafotit několik společných fotek.

Děkujeme T.K. Rozrazil za uspořádání krásného zážitkového výletu! S Golemem jsme si to užili a dozvěděli se pár nových zajímavých věcí.

Fotky jsou dostupné na stránkách oddílu T.K. Rozrazil.

Bára

Výletu se zúčastnili: