Výlet s rodiči: Po stopách Bitvy 3 císařů

Na výletě jsme se sešli v pozdních ranních hodinách v počtu 20 výletníků. Dětí bylo 8, rodičů 6 a vedoucích také 6. Jmenovitě Míša, DavidK, Šíma, Marek, Had, Krokodýl, Jája, František. Rodiče Pavel a Dana od Daveho, Šárka a Michal od dětí Šimona a Marka, Katka od Františka a Petra od Krokodýla s Hádětem.

První kroky vedly na zastávku autobusu č. 78 odkud jsme přes zastávku Hanácká doputovali do vesnice Prace k zastávce Prace-škola. Tedy téměř až cíli výletu Mohyle míru. Památník byl od zastávky vzdálený kilometr a do počátku prohlídky zbývalo 45 minut. Přiblížili jsme se Mohyle a konečně jsme zahráli seznamovací hru. Po ní jsme zahráli na Jelena (a že se jich vystřídalo!) a poté jsme již popošli kousíček na prohlídku Mohyly míru.

Prohlídka byla velice povedená. Skládala se z multimediální expozice v první části o délce 50 minut. Na počátku jsme shlédli video, jež mělo za úkol vtáhnout nás do dob Napoleonských válek. Do dob kdy Francie neohroženě a s nejlepší armádou světa dobývala Evropu. Do dob Rakouska-Uherska a do role, jakou hraje v dějinách Mohyla míru.

Vchodem jakoby do dobového velitelského stanu jsme měli projít do druhé místnosti….a hle! Předsíň další místnosti byl vnitřek stanu. Velitelská mapa na stěně, svíce, stojan na uniformu a stůl s vínem. Nu, pokračujeme a dostáváme se do místnosti tak odlišné od první. Vlastně každá další místnost, do které jsme vstoupili, byla zdobená jiným stylem a pokaždé nás nová výzdoba zaujala….a hlavně nám vrátila chvílemi unikající pozornost. Po dalších asi 4 místnostech jsme měli prohlídku multimediální expozice dokončenou a mohli jsme jít na druhou část – přímo do památníku Mohyla míru.

Průvodce nám pověděl historický kontext, kdy a za jakým účelem stavba vznikla a třeba i zajímavost, že i když má památník oltář a je laděn do náboženských tónů, není památník žádnému náboženství přímo zasvěcené. Využívají jej všichni, což byla jedna z myšlenek stavby památníku, aby spojoval lidi různých jazyků i vyznání.

Oběd, hra s lístečkami na čele a cesta. Dlouhá cesta. Polem nepolem, lesem nelesem a v hrozném vedru, musím podotknout 🙂 Cestou jsme urazili necelých 17km a večer jsme dorazili na zahradu Orlovny v Líšni, kde nás už čekali kamarádi, zapálený oheň a buřty.

Samotný výlet tím skončil a pak následoval už dobrovolný program ve formě přednášky o oddílu od Stoupy a Morise s následnou volnou zábavou u promítání fotek. Výlet se povedl i při nižší účasti a jsme rádi, že i vy rodiče si uděláte čas zajít s námi na výlet a lépe nás tak poznat. Tak zas za rok na této už tradiční akci 😉

Moris

Do Kamzíku mě přibrali na základní škole Pohankova ve 2.třídě. Nábor prováděli Pepís a Karas a v té době jsem si řekl proč to nezkusit. Již od první schůzky jsem se stal aktivním členem a bavím se tím doteď. V kamzíku jsem poznal fajn lidi, které bych nejspíš nikde jinde nepotkal a navštívil jsem tolik míst kam bych nikdy jindy nevstoupil. A to je můj důvod proč tu být. Zábava, kamarádi, poznání, hobby. Jsem členem tohoto oddílu od středy 8. září 2004. a od té doby jsem prošel pozicemi rádce skupinky, praktikant, etapovkář, hlavní vedoucí přes školní rok, až po funkci hlavního vedoucího na letním táboře, kde jsem setrval 4 roky až do ostěhování z Brna. Nyní pomáhám oddílu na dálku správcováním webu a programováním drobných funkcí, které oddíl potřebuje. A samozřejmě dál jezdím na výlety a tábory, neboť to se dá stíhat i z velké dálky. Moje aktivita pro oddíl přeskočila z klubové na unijní. V současné době zastávám pozici Místonáčelníka pro členskou základnu na Ústředí České tábornické unie.

Výletu se zúčastnili:

2 komentáře u „Výlet s rodiči: Po stopách Bitvy 3 císařů“

  1. Zdravím! Byla to naprosto skvělá akce a já Vám za ni moooc děkuji. Kdyby takových bylo během roku více, vůbec by mi to nevadilo. Jste super parta a bylo mi s Vámi moc dobře.
    Katka od Františka

  2. Výlet byl povedený, jo jo :). Děkujeme, pochavala vždycky potěší 😉
    A také díky za účast!

Komentáře nejsou povoleny.