Netýkavka žláznatá

schranka02.jpgNetýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera) děti zaujala na výletě v Kunčině Vsi. Proto vám o ní něco napíšeme. Jde o jednoletou, někdy až 3 metry vysokou bylinu vonící ovocem. Květy má ve dvou až 20 květých hroznech v úžlabí listenů, červenofialové, růžové nebo až téměř bílé, uvnitř tmavě tečkované, s ostruhou.

schranka01.jpg

Plodem je pukající tobolka vystřelující semena až do vzdálenosti 4 m, jedna rostlina dokáže vyprodukovat až 5000 semen. Kvete od srpna do října.

V naší přírodě se jedná o nepůvodní druh. Pochází z jižní Asie, u nás se začala objevovat na přelomu 19. a 20. století především v povodích větších řek, odkud se masově rozšířila. Občas se pěstuje na zahrádkách.

Hanka

Narodila jsem se v roce 1986 v Líšni. Oddíl jsem začala navštěvovat po náboru na základní škole Holzova, kam jsem v té době chodila do druhé třídy. Tehdejší "Mravenci" mě bavili, a tak jsem vydržela a v šestnácti letech jsem konečně dospěla do vedení nynějších Kamzíků. Absolvovala jsem Obchodní akademii, odmaturovala a poté, co jsem propadla sítem v 1. semestru ekonomické fakulty, jsem si řekla, že bych mohla také přispět do státní pokladny 🙂 Od začátku roku 2007 pracuji ve firmě Audit Consult, a.s. jako samostatná účetní a sekretářka. V Kamzíku jsem se ujala funkce hospodářky. Čas věnuji dětem pro radost a to jak svou, tak hlavně jejich.

3 komentáře u „Netýkavka žláznatá“

  1. Ono to u toho příspěvku skoro je. Slovo netýkavka je tam odkaz přímo do tohoto článku. A tento příspevěk je navíc v nové rubrice „Z akcí“, kam budeme přidávat podobné výtvory.

  2. Ještě bych vám tu možná jenom dodala, že je to invazivní kytka, kterou je potřeba z našich luhů a hájů dostat 🙂 jinak nám totiž převálcuje naše kytičky 😉 myslim, že to by mohla být hezká bojovka „zabte si svou netýkavku“… a místní správa ochrany přírody vám ještě poděkuje 🙂

Komentáře nejsou povoleny.