Vánoce na brněnské radnici a návštěva muzea hraček

Stalo se pěknou tradicí, že vždy 23. prosince navštěvujeme akci Vánoce na radnici, kde starší členové pomáhají organizátorům zajistit program pro děti a mladší členové chodí zdobit stromečky a prohlédnout si vánoční Brno. Nejinak tomu bylo také letos.

Z Líšně jsme vyrazili v počtu 7 dětí, jako doprovod Granko a dále se přidala Pepís. Procházku jsme jako vždy započali u bývalé Židovské brány na rohu Masarykovy ul., Pepís popovídala dětem, jak dříve vypadalo město Brno. Poté následovalo trochu studené vody u domu U Třech kohoutů, kde si v kádích ještě chvíli hověli kapři, a hurá vybrat si ještě nějaké dárky do domu hraček Sparky´s. Odtud jsme prošli ke Staré radnici, dozvěděli jsme se, jak to bylo s brněnským drakem a kolem a také jsem si nezapomněli připomenout osud zazděného brněnského radního. A pak už zvesela na Novou radnici, kde byl náš cíl.

Na nádvoří radnice se někteří svezli vláčkem, dále jsme nazdobili s dětmi stromečky a děti si za ozdoby, které dodaly, odnesly spoustu odměn a dárečků. Poslechli jsme si písničky, prohlédli prostory radnice a nezapomněli jsme také pozdravit pana primátora, který ještě pracoval.

Poté jsme se vydali přes náměstí Svobody, kde jsme obdivovali velký betlém, do muzea hraček, které sídlí v Měnínské bráně. Dvě patra, rozdělaná na hračky pro kluky a holky, nám ukázala, s jakými hračkami si dříve hrály nejen naše babičky a prababičky. Bylo to moc pěkné. Z muzea už jsme rychle upalovali domů, protože se blížil Štědrý den. Veselé Vánoce!

Pepís

Narodila jsem se v Brně-Líšni, kde již několik desítek let spokojeně bydlím. Na „Holzovce“, kam jsem chodila do školy, mě zaujal turistický kroužek, a tak jsem jej začala navštěvovat. Příroda i noví kamarádi mi byli velmi blízcí, ale po pěti letech zvítězila moje druhá záliba – hudba, a já většinu času věnovala právě jí. Ale často se mi zastesklo po výletech s partou stejných nadšenců a v roce 2004 jsem se k oddílu vrátila a začala pravidelně chodit na schůzky Kamzíků v Líšni. Úspěšně jsem zakončila studium na Masarykově univerzitě, vystudovala obory Překladatelství ruského jazyka a Filologicko-areálová studia. Nyní pracuji na Krajském úřadě v Brně, kde mám na starost zahraniční spolupráci. Mimo oddíl se věnuji hře na kytaru, sbírám balené cukry a pytlíky od čajů, jezdím hodně do přírody a navštěvuji kulturní akce. Ale i přes moji aktivitu se snažím věnovat co nejlépe a s radostí všem dětem, se kterými trávím svůj volný čas, ať už na schůzkách, výletech nebo na táboře.

Výletu se zúčastnili: