Za profesorem Absolonem

V neděli 11. 3. jsme se sešli na výlet Za profesorem Absolonem. Jak název napovídal (těm, kteří si zjistili, kdo to profesor Absolon byl), vydali jsme se prozkoumat nepoznané jeskyně Moravského krasu.

Sraz byl na vlakovém nádraží v Židenicích poměrně v ranních hodinách, v půl osmé, kdy se nás nakonec sešlo 11 dětí a 7 vedoucích. Určili jsme si dvojice dětí a každému vedoucímu jednu dvojici přiřadili na starost po dobu výletu. Poté, co jsme zamávali rodičů, odvezl nás vlak do Blanska, kde jsme přestoupili na autobus do Sloupu.

Ve Sloupu nás čekalo první zastavení, prohlídka Sloupsko-Šošůvských jeskyní. Než přišla na řadu, koupily si děti suvenýry a zahrála se hra Na třetího. Pak se šlo na prohlídku. Paní průvodkyně zajímavě vykládala o tom, co vše se v jeskyních nachází a co tam pan profesor Absolon s dalšími badateli objevili, že se nám vůbec nechtělo ven. Prohlídka byla zakončena v jeskyni Kůlna, kde nám promítli pěkné video, jak se lovci vydali na lov mamuta.  Opravdu moc hezké to bylo. Viděli jsme také několik netopýrů, když už jsou Sloupsko-Šošůvské jeskyně jejich oblíbeným zimovištěm.

Když skončila prohlídka, nasvačili jsme se a Pepís vysvětlila dětem, co budeme po cestě během výletu hrát. Byla to hra „Zakázané slovo“. Každý hráč měl 4 životy a určily se 4 zakázaná slova: kdy, daleko, nohy, nemůžu. Hráči po dobu výletu nesměli tato slova říct, pokud je někdo přistihl slovo vyslovit, získal jeden život od toho, kdo slovo řekl. Nejvíc životů ztratil Franta, hru vyhrála Pepís.

Od jeskyní jsme se vydali dál směr Holštejn. Po cestě jsme sbírali kešky, bylo pěkné počasí, jen pořádné bláto, jak ještě sluníčko nestačilo vysušit cesty. Karas výletníkům po cestě ukázal Kozí farmu, také zatopený lom s vyhlídkou, až jsme konečně dorazili na zříceninu hradu Holštejn. Zde proběhl oběd.

Poté se děti těšily na průzkum zdejších jeskyněk. Nejlepší byla Nová Rasovna, ta Stará byla pod vodou, ale Nová šla prolézt, tak jsme toho využili. Další jeskyně po cestě byly nedostupné, tedy z původních devíti jsme viděli asi jen 3. Alespoň máme důvod vydat se do jeskyní na nějaké další místo zase příště.

Při čekání na autobus se stihlo bodování výletu, vedoucí rozdali groše, nálepky do pasů a ještě jsme si zahráli „Cukr, káva, limonáda“ a „Mrkanou“. A pak už hurá zpět do Líšně, zablácení, ale spokojení a vyvětraní díky pěknému výletu a  skoro jarní neděli 🙂

Pepís

Narodila jsem se v Brně-Líšni, kde již několik desítek let spokojeně bydlím. Na „Holzovce“, kam jsem chodila do školy, mě zaujal turistický kroužek, a tak jsem jej začala navštěvovat. Příroda i noví kamarádi mi byli velmi blízcí, ale po pěti letech zvítězila moje druhá záliba – hudba, a já většinu času věnovala právě jí. Ale často se mi zastesklo po výletech s partou stejných nadšenců a v roce 2004 jsem se k oddílu vrátila a začala pravidelně chodit na schůzky Kamzíků v Líšni. Úspěšně jsem zakončila studium na Masarykově univerzitě, vystudovala obory Překladatelství ruského jazyka a Filologicko-areálová studia. Nyní pracuji na Krajském úřadě v Brně, kde mám na starost zahraniční spolupráci. Mimo oddíl se věnuji hře na kytaru, sbírám balené cukry a pytlíky od čajů, jezdím hodně do přírody a navštěvuji kulturní akce. Ale i přes moji aktivitu se snažím věnovat co nejlépe a s radostí všem dětem, se kterými trávím svůj volný čas, ať už na schůzkách, výletech nebo na táboře.

Výletu se zúčastnili:


Agata

Dava

Davidek

Franta

Kuba

Valentynka

2 komentáře u „Za profesorem Absolonem“

Komentáře nejsou povoleny.