LT Matějovec 2018 „Hobit“

Termín30. 7. – 18. 8. 2018
Hlavní vedoucíMarek „Moris“ Vach
ProgramDavid „Dave“ Dobrovolný
KuchařLuboš Křivánek
Jakub „Koub“ Řezníček
ZdravotníkIvča Knoblochová
Veronika „Granko“ Pelcová

Fotky z tábora

HTML galerie Zonerama
HTML galerie 1

Videa z tábora

Šifry z pokladovky

Šifry z pokladovky byly v tomto roce bohužel jen v papírové podobě a nedochovaly se k archivaci.

Diplomy

Družinky

Pytlíkové

David, Míša, Dominik, Kečup, Nelča, Mareček

Z Hobitína cesta dlouhá, Gandalfovi klobouk čouhá.

Křepelkové

Kit, Dan, Šíma, Jája, Had, Marek

Křepelkové, to jsou kanci, nepromeškaj žádnou šanci.

Bralové

Padák, Standa, Viktor, Krokodýl, Maty, Paťa

Bralové jsou muži činu, porazíme klidně Čínu.

Bulíkové

Kikča, Denča, Vája, Šárka, Agátka, Barča

U hobitů svačinka, Bulíků jsme rodinka.

Přepis táborové kroniky

Nafocená kronika tábora 2018: Hobit.

DEN PRVNÍ, pondělí 30. 7. 2018

Sluníčko svítí, vedoucí dodělávají, co se dá a mezitím už mají děti sraz v Brně na nádraží. 8:30 je pro některé hodně brzy, ale všechny děti přišly včas. Bylo však pár opozdilců z řad vedení. Naštěstí se všechno zvládlo a tak se nastupovalo do prvního vláčku.

Každoročně je přestup v Kostelci u Jihlavy a ani letos nebyla výjimka. Strávili jsme tak hodinu a půl hraním různých her a stavěním živých pyramid. Jakmile nastal ten správný čas, tzv. přijel druhý vlak, naše cesta pokračovala. Stanice Dolní Bolíkov. Vystupujeme, před sebou máme krásných 8 kilometrů, než dojdeme na tábořiště a vizi výborné Lubošovy večeře.

Cesta utíkala rychle, ale jelikož bylo hrozné dusno, přišly jsme všichni propocení. To bylo faktorem pro zařazení koupačky do odpoledního programu. Ten se vyhlásil na zahajovacím nástupu, na kterém byli všichni v krojích, a Moris zaseknutím táborové sekery zahájil náš 3 týdenní pobyt. Před koupačkou se stihly udělat ještě nové podlážky do dětských stanů. Po krátké instruktáži to dětem šlo skoro samo a bylo vše hotové raz dva. A pak hurá do rybníka.

Vyřádění, umytí a znova do těch nástupových košilí – začal tábor, je nutný večerní nástup. Vedení tak zakřičelo první táborový pokřik. První táborovou společnou večeří byl fazolový guláš, který byl moc dobrý. Po večeři si Stoupa vzal na starost seznámení dětí s tábořištěm a vysvětlení některých důležitých věcí. Zbývá nám pouze večerní hygiena a za dua čtenářů Barunky a Stoupy, celý tábor spokojeně usnul. Kromě pár vedoucích, co si vzalo na starost hlídku první noc.

  • Vedoucí dne: Dave
  • Denní hlídka: Dave
  • Služba: Všichni

 

DEN DRUHÝ, úterý 31. 7. 2018

A máme tu první táborový budíček a přípravu na rozcvičku. Děti, které tu jsou už poněkolikáté, tak vědí, co to pro ně znamená. Mladším to ještě dovysvětlíme ráno. Nastoupení už jsme všichni v plavkách, i když nám je třeba trošku zima. Holky tentokrát na Taklawakan a kluci u hráze. Hned po návratu proběhl ranní nástup v krojích, přečetl se denní rozkaz, na kterém byla první etapová hra o jména, a dal se rozchod na snídani. Po ní jsme se vrhli na akci „B“, čímž jsme pomohli kuchyni s oškrabáním velkého množství brambor.

A následovala první etapovka s názvem „Dýchánek“, díky které pak následně děti zjistily, koho mají ve skupince. Před každou etapovkou je vždy scénka s příchodem Morise jakožto Bilba. To už celý tábor pozná, o jaké téma jde. Cílem etapovky bylo nakrmit hladové trpaslíky, kteří přišli za Bilbem na návštěvu. Každé dítě dostalo recept a na stanovištích nebo sběrem v Drsné planině musely získávat suroviny. Rádcové se museli dokonce i smočit v rybníku, aby si ulovili pstruha. Nakonec se všem skupinkách povedlo trpaslíky nakrmit a následně si mohli vybrat barvu, znak a jméno rodu. Máme tedy rod Bralů, Křepelků, Pytlíků a Bulíků se znaky prstenu, dýmky, hory a meče. Po etapové hře se zahrálo ještě pár her na louce (například o podpisy) a vrhli jsme se na výborné řízky s bramborami.

Hodinový Polední klid často nestačí, ale podlážky se sami neudělají. Také byly všechny družinky poučeny o bezpečnosti práce s naším hospodářem Kolejem a hlavním vedoucím Morisem o možných případech a o tom, co pro ně znamenají. Po krátké práci a chystání zahajovacího táborového ohně byl čas na svačinku. Pod vedením Granko, Haničky a Murlocka jsme se vydali na tzv. Rožnovské kolečko. Tentokrát bylo delší než na olympiádě, ukázali jsme si některá důležitá místa a poklidně se vrátili do tábora.

Čekala nás krátká koupačka, nástup, večeře. Děti dostaly látku na vlajky a první čas na vymýšlení její budoucí podoby.

Mezitím si Krokodýl chystal fagulu a učil se básničku, aby byl řádný ohnivák. Následoval první táborový zahajovací oheň, zazpívali jsme si, užili táborovou pohodu. Též se vysvětlila celotáborová Stoupova korálková hra, která tak mohla další den započnout, a jsme šli spinkat. Než však děti usnuly, Hanička jim přečetla první část knihy

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Denní hlídka: Kit
  • Služba: Křepelkové
  • Patron: Murlock
  • Pokřik: Křepelkové

„Moris je náš hlavní hobit, měl by se zas začít holit.“

 

DEN TŘETÍ, středa 1. 8. 2018

 A máme ráno jako každé jiné. Jen teplejší. Rozcvička, nástup, snídaně. Stejně jako jindy, kromě kakaa, které bylo vypité ihned. Děti i vedoucí pak přinesly své kraťasy a bílé košile a ty se hodily do batiky. Pak tradičně disciplíny: zdravověda, uzly, šifry a orientace. Na každou hodinu a půl, opravdu dostatek času.  Příprava vlajek se také nevynechala a do neposlední řasy jsme udělali i nějakou tu práci v tábořišti.

Na oběd pak byla čočka, tak si sami můžete představit ty táborové vůně. Po poledním klidu následovala druhá etapová hra – Zlobři. Ti našim spoluúčastníkům (hobitům) výpravy ukradli všechny zásoby a naším cílem bylo je znova získat. Někomu se to povedlo líp, někomu hůř, ale všem nakonec ano.

Byla to velmi namáhavá hra na běhání a z některých účastníků se poté dal stírat pot do skleničky (spíš teda do ešusu). Naštěstí náš program obsahoval velkou koupačku. Vzali jsme si člun i loď a různé hračky do rybníka. Bylo to velké koupání a tak jsme měli opravdu spoustu času se vyřádit.

Několik starších jedinců již zvládlo zkoušku plavání – přeplavat rybník na druhou stranu a zpátky. I když to není vůbec blízko, podařilo se to všem.

Hned, co jsme se vrátili do tábora, dostali jsme meruňku na svačinu a kus výborného táborového chleba, který kuchaři upekli v peci postavené tak tři roky zpět.

První táborová přestřelka přes taxis byla náplní druhé části odpoledního programu a poté zbyl ještě čas na domalování vlajek. Na nástupu jsme popřáli Agátce k 11. narozeninám. Na večeři zbytky čočky od oběda a rohlíky s marmeládou. Zvládli jsme i druhé kolo disciplín, hygienu a přes večerkou se knížky ujal Moris. A pak jsme slyšeli jen „dobrou noc“.

  • Vedoucí dne: Granko
  • Denní hlídka: Kikča
  • Služba: Bulíkové
  • Patron: Veverka
  • Pokřik: Křepelkové a Pytlíkové

Křepelkové – „Zlobří skrýš, není spíž.“

Pytlíkové – „Dneska velká koupačka, zítra zase makačka.“

 

DEN ČTVRTÝ, čtvrtek 2. 8. 2018

Rozcvička, nástup, snídaně, však už to všichni známe. Hygiena a bodování – to se také nemění. Ale co následuje potom, je každý den jiné. Dneska to byla krátká vycházka k totemu. Ten je vzdálený 3,5 km od tábora, ale my jsme si to trošku prodloužili a i s cestou zpět jsme ušli dohromady 8 km. I když sluníčko svítilo, jak jenom mohlo, šli jsme lesem ve stínu a všichni s pokrývkou hlavy. Děcka výlet zvládly na jedničku a vůbec si nestěžovaly. Vrátili jsme do tábora přesně na oběd. Pochutnali jsme si na výborném kuřecím masu s rýží na indický styl a pak si užili zaslouženého odpočinku v poledním klidu.

Vrhli jsme se potom na předposlední kolo disciplín a jednu hurá hru – vysbírání papírků v Drsné planině. A znovu se nám před jídelnou objevili dva trpaslíci, Thorin a Dvalin, Gandalf a tentokrát ještě král elfů Elrond. Ten pro trpaslíky nepřipravil dostatečné pohoštění podle jeich gusta a tak jsme se dostali k vařící etapovce. Jakmile děti našly suroviny a daly dohromady recept na palačinky, to teprve začala sranda. Někdo si stěžoval, že těsto nehoustne, někomu se ho dokonce podařilo i vylít. Palačinky na ohni občas nejsou úplně jednoduchá záležitost. Hlavně, když do toho začne pršet. Některé se stihly udělat ve vytvořených ohništích, ale většinu jsme dodělávali na kamnech pod střechou. Vedoucí pak hodnotili jejich servírování, tak chuť palačinek. Zbytek zbyl skupince na večeři a hladovci se dojedli chlebem se salámem.

Etapovka se kvůli dešti protáhla a tak byl večerní nástup až za tmy a zpívání v jídelně jen krátké. NA čtení se vrhl dneska Kubrt a děti poklidně usnuly.

  • Vedoucí dne: Kubrt
  • Denní hlídka: Padák
  • Služba: Bralové
  • Patron: Kahunas
  • Pokřik: Bralové

 „Palačinka modrá, asi bude dobrá.“

 

DEN PÁTÝ, pátek 3. 8. 2018

Vyhrabat se ze stanů není nikdy tak lehké. Ale zvládli jsme to, rozcvička proběhla a úspěšně jsme se dostali k rannímu nástupu. Přečetl se denní rozkaz, zakřičely pokřiky a poté rozchod na snídani.

Prvním programem dnešního dne bylo dokončení disciplín. To jsme zvládli na jedničku a tak už by všichni táborníci měli být seznámeni se základními šiframi, zdravovědou (první pomocí), základními uzly a orientací na mapě. Minulý rok jsme měli v jedné z etapovek zahrnuté vytváření bedýnek a do nich dávali vzkazy pro své budoucí já. Jejich vykopání bylo naším dalším programem, a tak jsme si všichni, kdo jsme na táboře minulý rok byli, přečetli, co naše mladší já vyžadovalo. Někdy to bylo velice vtipné. Po obědě jsme měli čas na pořádný odpočinek a to celou hodinu a půl. Bylo velice parné poledne a tak všichni leželi ve stínu stanů nebo hráli karty v jídelně. Až jsme si odpočali, zahráli jsme několik kol vlajky a její alternativu. Prvně dotykovou, potom s šátky, na to pak s čísly a tváři. Další možnost byla 20 dětí proti 6 vedoucím, ale tu už jsme bohužel nestihli a pádili na svačinu.

Je pátek, což napovídá tomu, že je zítra sobota a pro ty, co neví, co to znamená – budeme mít táborový oheň. Na něj každoročně přijíždí spousta návštěv a tak jsme ve zbytku odpoledne opravovali a dovyráběli lavičky. To se nám povedlo celkem úspěšně, ale moc nám u toho vyhládlo. Po nich byla večeře, která rychlostí blesku zmizela z táců. Bylo ještě světlo a tak jsme naposledy dodělali vlajky a menší děti, co nebyly při kreslení potřeba, se šly učit rozdělávat ohně za dozoru našich praktikantů. Jak si někteří mysleli, nebyl to poslední program večera. Sice až pátý den, ale proběhla naše noční hra – Sněhurka a 7 trpaslíků. Spočívá v tom, že děti běhají ve vyhrazeném území bez baterek a hledají 7 trpaslíků, osvětlených červenou blikačkou, u kterých plní úkoly a za splnění získají podpis. Jakmile získají 7 podpisů, běží najít čarodějnici, která chodí s lucerničkou. Ta jim spočítá podpisy, a pokud jich mají všech sedm, dostanou podpis i od ní. Pak přichází nejtěžší úkol, najít Sněhurku. Ta se pohybuje bez světla. Až získají i její podpis, doběhnou do tábora a mohou jít spát. Nakonec v postýlkách skončili všichni. Dnes Hobita četl před spaním Veverka.

  • Vedoucí dne: Hanička
  • Denní hlídka: Míša
  • Služba: Pytlíkové
  • Patron: Medúza
  • Pokřik: Bulíkové

 „Zkracovačka Denči nejde, ale copak na tom sejde?“

 

DEN ŠESTÝ, sobota 4. 8. 2018

Sobotní ráno začalo křikem přes celý tábor. Když totiž Hanička běžela k dětským stanům kvůli poplachu, který byl toho rána vyhlášen, spadla z můstku a zlomila si nohu. Povedlo se nám to tak, že tomu děti opravdu uvěřili. Naštěstí to byla pouze zdravotnická hra s Kubrtovým výborným maskováním. Měli jsme tu více zranění: otevřenou zlomeninu, popáleninu, střep v ruce, otřes mozku a další… Děti museli ošetřit vedoucí, jak nejlépe zvládly. Jelikož se některá zranění ošetřit úplně nepovedla, udělali jsme si pak souhrn, abychom si všechno dovysvětlili.

Poté následovala navigační etapovka nazvaná „Přes hory a pod horami“, na které děti ve skupinkách nachodily po stanovištích i 16 km. Všechny se v pořádku vrátily a měli jsme dokonce dvě první místa! Poslední skupinka se vrátila po 17. hodině, dali jsme si dvouchodovou večeři, protože byl na oběd jen balíček a vrhli jsme se na vymýšlení scének. Ty byly určeny k táborovému ohni, který je každou sobotu. Přijely nám návštěvy, zazpívali jsme si s naší skvělou kapelou – Stoupa (mandolína), Granko (kytara), Dave (akordeon). Jelikož jsme zpívali dlouho, děti zvládly usnouti bez čtení a vyspali se tak pořádně na další den.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Denní hlídka: Dan
  • Služba: Křepelkové
  • Patron: Murlock
  • Pokřik: –

 

DEN SEDMÝ, neděle 5. 8. 2018

Sanita! Je neděle a to znamená, že budeme všichni hezky čistí. Dobrovolná rozcvička byla dnes početnější než ostatní neděle. Kromě dvou holek vedoucích a pěti kluků vedoucích se našli i dva otužilci z řad dětí – David a Dominik. Proběhlo to trochu netradičně a tak hygiena byla ještě před ranním nástupem.

Vytvořili se čtyři stanoviště – praní, koupání, služba a pokec. Na těch se skupinky střídali. Všichni si vyprali své špinavé oblečení, vykoupali se v naší polní sprše, udělali práci ve službě a pokecalo se s vedoucím. Cílem pokecu bylo zjistit o dětech jejich sny a celkově se sblížit. Tyto stanoviště pokračovaly ještě chvíli po obědě a poté nastal čas na stavění chýší. To se všude úplně nestihlo a tak v tom budeme muset pokračovat i další den. Když děti stavěly, někteří praktikanti měli volno a tak vylepšovali drobnosti po táboře. Natáhla se tak volejbalová síť, dokončila cedule na táborovou bránu atd. Po večeři se zahrálo městečko Palermo na louce a napsaly dopisy domů. Vyčistit zuby a spát.

  • Vedoucí dne: Koleje
  • Denní hlídka: Denča
  • Služba: Bulíkové
  • Patron: Veverka
  • Pokřik: Bralové

 „Dneska už je jisté, že děti budou čisté.“

 

DEN OSMÝ, pondělí 6. 8. 2018

Začátek nového týdne – vše po starém. V denním rozkazu byl dopolední program uveden jako „akce B & B“, což znamenalo brambory a borůvky. Děti tedy vytasily své škrabky a pustily se i s vedoucími do škrábání brambor. Netrvalo to dlouho, a měli jsme hotovo. Poté jsme se vrhli na druhou část tohoto programu – sběr borůvek. Našli jsme super místo se spoustou velkých borůvek a nasbírali přes 5 kilo! To jsme pak sesypali do jednoho velkého kýble a mohli jsme se těšit na borůvkové knedlíky, které byly v jídelníčku další den. Před obědem jsme ještě stihli zahrát přestřelku přes taxis s ponožkovými koulemi. Byl to trošku bratrovražedný soubor, protože kapitány byla naše dvojčata Kit a Padák.

Po poledňáku jsme pokračovali ve stavění chýší, ale pořád jsme to nedotáhly úplně do konce. Dalším programem byl tábornický trojboj. To znamená, že děti soutěží v řezání dřeva, zatloukání hřebíků a sekání na přesnost. Jakmile se dosoutěžilo, dali jsme si večeři. A po ní se nachystali na etapovou hru „Hádanky ve tmě“. Úkolem dětí bylo najít Gluma, který jim dal tři hádanky. Když uhodly odpovědi, Glum jim řekl, kde naposledy viděl Bilba. Až Bilba našli, skončila pro ně hra. Jak jsme se vrátili do tábora, bylo už celkem pozdě a tak děti ulehly do spacáků a spinkaly, jak dlouho mokhly…

  • Vedoucí dne: Jurka
  • Denní hlídka: Standa
  • Služba: Bralové
  • Patron: Kahunas
  • Pokřik: Křepelkové

 „Chýše, druhý part, zvládne i retard.“

 

DEN DEVÁTÝ, úterý 7. 8. 2018

Chýše už třetí den… ty nám teda dávají zabrat. Ale naštěstí to prokládáme turnajem v přehazce. Naším cílem je děti udržet v soutěživé náladě a to se nám povedlo díky volejbalovým pokřikům. Až turnaj dohrály děti, s vítězstvím družinky Bralů, zahájili jsme zápas vedoucích proti dětem. Za vedení hráli – Kubrt,Hanička, Medúza, George, Dave a Granko. Děti si za své zástupce vybraly – Kit, Padák, Standa, Míša, Had a David. I přes jejich taktiky jako smeč ze zad někoho druhého, vedení porazit nejde. Ale bojovaly statečně a byl to téměř vyrovnaný zápas.

Po obědě jsme si pořádně vydechli, protože následovala etapová hra – Vrci. To jsou velcí vlci, kteří brání naší skupině projít dál při cestě k hoře. Úkolem dětí bylo zabránit skřetům spálit jejich polínka a nenechat se přitom zabít vrky. Bylo to dost namáhavá hra a tak díky bohu, že dalším programem byla velká koupačka. Ta v tom vedru opravdu bodla, děti se vyřádili na lodích. Po nástupu a večeři už jsme si jenom zazpívali a utíkali do hajan.

  • Vedoucí dne: Veverka
  • Denní hlídka: David
  • Služba: Pytlíkové
  • Patron: Medúza
  • Pokřik: Křepelkové

 „Vlci, vrci, kluci, kruci.“

 

DEN DESÁTÝ, 8. 8. 2018

Oproti ostatním rokům jsme se i přes to, že byla v plánu výprava, vzbudili poklidně bez poplachu, běželi na rozcvičku, posnídali a pak se teprve sbalili na dvoudenní výlet. Vyrazili jsme směr Radíkov, od tam po červené přes Český Rudolec a Lidéřovice a nakonec doťapali až do Dačic. Tam jsme odložili po 16 km těžké krosy ve zdejší tělocvičně a odešli za město. Tam jsme si opekli špekáčky a vrátili se do tělocvičny, umyli se ve sprchách a čistí zalezli do spacáků.

  • Vedoucí dne: Kahunas
  • Denní hlídka: Šimon U.
  • Služba: Křepelkové
  • Patron: Murlock
  • Pokřik: –

 

DEN JEDENÁCTÝ, čtvrtek 9. 8. 2018

Rozcvička v tělocvičně nám ráno prospěla. Alespoň pořádně protáhnout po dlouhé cestě. Uklidili jsme halu, krosny dali před ní a vyrazili ještě na chvíli do města. Prohlédli jsme si letecké muzeum, podívali jsme se do infocentra a dostali rozchod. Děti si nakoupily nějaké sladkosti, které krom balíků nemají jak získat. Poté jsme se vrátili pro krosny a vyrazili na místní koupaliště. Čas nám dovoloval řádit pouze hodinu, ale i tak jsme si to náramně užili.

Před námi bylo 16 km zpátky do tábora a slunko pařilo, jak jen mohlo. Nikomu se moc nechtělo, ale i přes to, že nás Kubrt táhl přes kukuřičné pole, jsme došli v pořádku. Rychlá koupačka, nástup a večeře. Potom všichni hnedka vytuhli..

  • Vedoucí dne: Kahunas
  • Denní hlídka: Šimon U.
  • Služba: Křepelkové
  • Patron: Murlock
  • Pokřik: Křepelkové

 „Výlet tábor – Dačice, Kubrt fotí zadek ploštice.“

 

DEN DVANÁCTÝ, pátek 10. 8. 2018

Dnes byla nejteplejší noc, jakou jsme na táboře prožili. Ale ráno nás překvapilo zataženo a na rozcvičce dokonce déšť. Byla to celkem příjemná změna po těch vedrech. Dopoledne po tradičním ranním rituálu bylo odpočinkové, bodovaly se chýše, hrála se hra s morseovkou po táboře a děti si vyzkoušely lukostřelbu a mečování.

Po obědě a poledním klidu přišel Gandalf se svou družinou s další etapovou hrou, která nesla název „Temný hvozd“. Úkolem dětí bylo projít poslepu danou trasu a najít celou družinku. To se nejlíp povedlo družince Křepelků. Potom jsme si ještě zahráli přehazku a ještě jsme batikovaly. Děti dostaly rukavice a patlaly barvičky. Před večeří odjel Kubrt s Haničkou a přijely víkendové návštěvy: Kýbl, Karas, Vítek s kamarádkami Pomněnkou a Bambi, JJka a Peťa. Tak už je nás tu plno. Po večeři se děti vydaly na krátkou procházku až k seníku Rožnovské studánky. Odtud měly poté za úkol dojít do tábora po stezce odvahy.

  • Vedoucí dne: –
  • Denní hlídka: Kikča
  • Služba: Bulíkové
  • Patron: Veverka
  • Pokřik: Bralové

 „Temný hvozd je plný hvězd, kde je, kruci, do něj vlez?“

 

DEN TŘINÁCTÝ, sobota 11. 8. 2018

A opět tu máme sluníčko! Dopoledne jsme zapřáhli návštěvy do programu – kluci chystali táborový oheň, ohnivákem byl určen Dan. Dnes nás čekala celodenní hra Kobky. Děti se vžily do role čarodějů, lukostřelců a válečníků a jejich úkolem bylo nasbírat dostatek dovedností a pomocí nich se dostat do podzemí a získat co nejvíce úrovní. Za dostatek dovedností si pak kupovaly odměny, a že jich bylo! Kuchyně se činila hamburgery, plackami, smažákem v bulce, párky v rohlíku, zkrátka samé dobroty!

Před večeří byl čas na přípravu scének, děti se toho slušně zhostily. Oblíbená témata byla „Jak nás vidí ostatní“ a „Jak naše družinka funguje doopravdy“ nebo také „Služba je rok od roku lehčí“. Všechny scénky pak družinky předvedly večer u táborového ohně, kde jsme se rozloučili s Morisem a Lubošem, kteří už odjíždí. Pak se hrálo na kytary a zpívalo až do konce.

  • Vedoucí dne: Murlock
  • Denní hlídka: Krokodýl
  • Služba: Bralové
  • Patron: Kahunas
  • Pokřik: Pytlíkové a Bralové

Pytlíkové – „Etapovka, Kobky, David nemá spodky.“

Bralové – „Kobky, kobky, hopky, hrobky.“

 

DEN ČTRNÁCTÝ, neděle 12. 8. 2018

Neděle začala tradičně dobrovolnou rozcvičkou, hygienou a přípravou na letecký den. Na snídani byly rohlíky s marmeládou a kakao. Dopoledne byla očista – skupinky praly prádlo a koupaly se, zbytek dětí dodělával trička – tentokrát obtiskávali listy na trika a domalovávaly táborovými motivy.

Na oběd uvařil Koub výbornou zeleninovou polévku a rajskou s těstovinami a sekanou. Bylo to další dobré jídlo dnes, protože na dopolední svačinu nám Kolejeho maminka dovezla buchty. Odpoledne bylo trochu ještě odpočinkové, proběhly rajóny a následovala další etapová hra. Úkolem dětí bylo tentokrát doplout na loďce v Hlaďáku k terčům, které bylo potřeba strefit a shodit. Také odjely návštěvy. Had si vybral za svoji náramkovou hru „Vlajku“, která děti hodně bavila. Po večeři připravilo vedení program v jídelně, hrál se Kolotoč. A před spaním Veverka četl u stanů z knížky.

  • Vedoucí dne: Pepís
  • Denní hlídka: Míša
  • Služba: Pytlíkové
  • Patron: Medúza
  • Pokřik: Bralové 

„Etapovka ve vodě, byla celkem v pohodě.“

 

DEN PATNÁCTÝ, pondělí 13. 8. 2018

Pondělí patří obvykle na táboře Olympiádě a ne jinak to bude i letos. Dopolední herní klání začalo nástupem a přinesením olympijského ohně, k čemuž byl pověřen Staník. Po zahájení se družinky rozdělily k jednotlivým disciplínám, kterými pro letošní rok byly: fiňák, vrh kládou, míření, sprint, skok. Všem to šlo jako po másle. Olympiáda pokračovala i po obědě, a to plaváním v Hlaďáku. Poté si děti zahrály Stoupovu novou hru „Chytání lelků“, která byla poklidná, odpočinková a zábavná. Nejlepším chytačem lelků byl vyhodnocen Krokodýl, který s rybářskou sítí „pochodoval“ po louce a chytal o 106!

Do konce olympiády nám scházelo zaběhnutí maratonu v podobě rožnovského kolečka. Z vedení a vůbec celkově doběhl George, z dětí byl pak nejlepším maratoncem Kit. Po maratonu a odpočinku se děti připravovaly na večerního matějoveckého hejkala, který se letos nesl ve stylu PUNKu! Tříčlenná porota (Dave, Murlock a Koleje), jejichž umělecká jména, už si nepamatuji, předvedli dětem, že pro hudbu mají vlohy. Song kapely WYDLIČKA, Velká kostka tvarohu, jen tak nevymizí z našich uší.

  • Vedoucí dne: Medúza
  • Denní hlídka: Padák
  • Služba: Bralové
  • Patron: Kahunas
  • Pokřik: Bulíkové

 „Zpívali jsme písničky, staré jako babičky.“

 

DEN ŠESTNÁCTÝ, úterý 14. 8. 2018

Budíček dnes proběhl formou poplachu, neb nás čeká oblíbená pokladovka. Děti si nastoupily před jídelnu a měly za úkol se sbalit a byly rozděleny do skupin podle věku – na mladší a starší. Po snídani začalo šifrování – první šifru umístili Veverka s Jurkou v táboře. Starší vyrazili do terénu jako první, čeká e dlouhá cesta. Mladší jim šli v zádech směrem na Staré Město pod Landštejnem – Pfaffenschlag – Graselova sluj – Stálkov a směrem zpět k táboru. Vedoucí mezitím prováděli cyklohlídku v terénu, připravovali vyzvednutí pokladů a někteří si rovněž trasu pokladu prošli (George, Medúza, Stoupa a Matouš).

První došli do tábora mladší: Šárka, Vája, Marek a Mareček, v patách s Legolasem, Dominikem a Matym. Zbytek mladších došel až po setmění. Starší měli letos poklad hodně náročný, nakonec se vedoucí rozhodli ho „trochu“ zkrátit. Všichni nakonec zdárně došli do cíle, unavení, ale spokojení.

  • Vedoucí dne: Jurka
  • Denní hlídka: Dan
  • Služba: Křepelkové
  • Patron: Pepís
  • Pokřik: Bralové

 „Pokladovka naše, ráno byla kaše.“

 

DEN SEDMNÁCTÝ, středa 15. 8. 2018

Poklad byl letos dost náročný, a jelikož někteří starší došli pozdě v noci, budíček byl přesunut na 8:30 hodin. I rozcvička byla v poklidném, protahovacím režimu, vedl ji George a byla společná pro holky i pro kluky. Dopoledne starší odpočívali a celkově byl odpočinkový i dopolední program. V táboře se udělala rojnice, abychom trochu poklidili a pro zpestření proběhla hra Jeleni (museli jsme využít Matoušovu přítomnost). Samozřejmě došlo i na vyzvednutí pokladů a ti, co nevyhráli, dostali alespoň drobnou cenu útěchy za absolvování pokladovky.

Po obědě připravil Koleje spolu s Granko etapovou hru „Oheň a voda“, ve které se objevil drak Šmak. Úkolem dětí bylo připravit si oštěpy, místo hrotů použít houbičky a barvou střílet po drakovi. Nejlepšími střelci se stali Bralové. Jako oddechovka následoval rukodělný program – děti si namalovaly upomínková camrátka a poté také koupání, jelikož všichni byli jako čuňátka od barev. Večer přijel Stoupův kamarád Adam a dovezl hvězdářský dalekohled. Veverka přečetl další část z knihy Hobit a poté jsme se všichni přesunuli na louku za Hlaďák, kde jako večerní program proběhla astronomie. Viděli jsme zdvojené hvězdy ze souhvězdí Velký vůz, mléčnou dráhu, galaxii „z venku“, Mars a malou Kasiopeu.

  • Vedoucí dne: Dave
  • Denní hlídka: Denča
  • Služba: Bulíkové
  • Patron: Veverka
  • Pokřik: Pytlíkové (vymyslel Mareček)

 „Maminko, tatínku, posílám vám polívku.“

 

 DEN OSMNÁCTÝ, čtvrtek 16. 8. 2018

Dneškem začíná naplno bouračka. Tři týdny se chýlí ke konci a je potřeba uvést tábořiště do původního stavu. Postupně mizí stany dětí, nepotřebné stavby (např. sprcha..), bourání nám jde pěkně od ruky.

Úklid tábořiště je naplánovaný na celý den, odpoledne stíháme ještě odměnu v podobě koupání v Hlaďáku a sladké svačinky, kterou dovezl Milan (plechy s buchtama, mňam!)

  • Vedoucí dne: Medúza
  • Denní hlídka: Viktor
  • Služba: Bralové
  • Patron: Kahunas
  • Pokřik: Bulíkové a Pytlíkové

Bulíkové – „Dneska byla bouračka, a potom i koupačka.“

Pytlíkové – „Dneska bouračka, velká makačka.“

 

DEN DEVATENÁCTÝ, pátek 17. 8. 2018

A pokračujeme v bourání. Mizí stany vedení, ale pěkně se plní jídelna, resp. už se mění ve skladiště podsad. Vysušit a poskládat igelity, plachty, stanové celty, … porovnat, vytřídit erár, který vezeme zpět do Brna, a který zůstává v Matějovci.

Po obědě nás čekala etapovka (BPA). Odpoledne přijel Karas s dodávkou, tak jsme zvládli vše naložit a odvézt do domku. Tábořiště už je téměř uklizené. Za odměnu si děti ještě stihly trochu užít – vyzkoušely si, co to znamená „být horolezcem“, teda v našem případě spíš stromolezcem. S Medúzou, Kolejem, Matoušem a Stoupou si zalozily na stromy. Holky mezitím připravily diplomy a vyhodnocení k večernímu závěrečnému táborovému ohni.

  • Vedoucí dne: Veverka
  • Denní hlídka: David
  • Služba: Pytlíkové
  • Patron: Medúza
  • Pokřik: „Dneska přijel Karas, chystejme si provaz.“

 

DEN DVACÁTÝ, sobota 18. 8. 2018

Poslední den – odjezd domů. Ráno jsme ještě zkontrolovali tábořiště, doklidili poslední drobnosti a na závěrečném nástupu zamáčkli slzu, že je další rok tábora v Matějovci za námi. Rozloučení a přesun na vlak do DolBolu, cestu vede Koub.

Domů jsme dorazili večer, pozdravili se s rodiči, kteří se nás nemohli dočkat, vyzvedli si bedny z dodávky a hurá do sprchy! Táboru Matějovec 2018 ZDAR!! 🙂