LomHorn údolím až domů

Sešli jsme se v sobotu na náměstí Karla IV. v 8:15 v počtu 13 dětí a 3 vedoucích. Naše první kroky vedly k bývalému těžebnímu místu vápence Lesní lom Líšeň. Pověděli jsme si o něm něco blíž. Děti doplňovaly historický výklad svými postřehy a souvislostmi s okolím. Mamutík dokonce správně tipl rozlohu lomu (50 hektarů).

Po vykládání o místě jsme se vrhli na první hry. Honča, při které se střídají jména chycených lidí. Výuka pro bojovku se svíčkami. Co jsou to sirky. Praktická ukázka zapalování. Každý si zkusil zapálit svoji svíčku. Zajímavé, jak děti rychle pochopily, co se dá dělat s roztaveným voskem 😀 Všechny generace jsou stejné 😛

Poté následovala připrava hry. A že to není žádný med, si vyzkoušela děcátka sama, když natahovala kruh ze svých uzláků a zabodávala do země kolíky spojené šňůrkou. No, ale povedlo se nám to a mohli jsme odehrát boj O brány. Děti měly za úkol se svíčkou v ruce dojít k nepřátelské bráně, přehořet provázek (takhle 3x) a v nepřátelském kruhu zapálit svíčku. Život je naučil, že fouká vítr. Kolem-běžící spoluhráč sfoukává svíci též a protihráč? Když už jej potkají, nejednou je z toho remíza. Vítězství ve hře náleželo týmu Šárky.

Popošli jsme k rozcestníku U Horneku, kde jsme posvačili oběd, a pokračovali jsme dolů do Mariánského údolí. Konkrétně k Muchově boudě. Jo, po cestě jsme hráli pochodovou hru Olagalové.

U Mušky si dali děcka za pas šátek. To byl jejich život. Když měli šátek, směli skrz vedoucí proběhnout, sebrat jim barevný lísteček, a donést takto po jednom na svoji hromádku. Vedoucí své lístečky nedali zadarmo 🙂

Čas byl neúprosný, a tak jsme rybník po rybníku pokračovali až do Mariánského údolí. Přestávka. Zvířátka. A už autobusem domů, užít zbytku neděle s rodinou. Tak se nám vyvedl první výlet školního roku 18/19.

Fotky z výletu

Moris

Do Kamzíku mě přibrali na základní škole Pohankova ve 2.třídě. Nábor prováděli Pepís a Karas a v té době jsem si řekl proč to nezkusit. Již od první schůzky jsem se stal aktivním členem a bavím se tím doteď. V kamzíku jsem poznal fajn lidi, které bych nejspíš nikde jinde nepotkal a navštívil jsem tolik míst kam bych nikdy jindy nevstoupil. A to je můj důvod proč tu být. Zábava, kamarádi, poznání, hobby. Jsem členem tohoto oddílu od středy 8. září 2004. a od té doby jsem prošel pozicemi rádce skupinky, praktikant, etapovkář, hlavní vedoucí přes školní rok, až po funkci hlavního vedoucího na letním táboře, kde jsem setrval 4 roky až do ostěhování z Brna. Nyní pomáhám oddílu na dálku správcováním webu a programováním drobných funkcí, které oddíl potřebuje. A samozřejmě dál jezdím na výlety a tábory, neboť to se dá stíhat i z velké dálky. Moje aktivita pro oddíl přeskočila z klubové na unijní. V současné době zastávám pozici Místonáčelníka pro členskou základnu na Ústředí České tábornické unie.

Výletu se zúčastnili:


Moris

Kuba

Hranolka

Mravenec

Ester

Zuzka

DavidK

Kaja

Franta