LT Matějovec 2019 „Renesance“

Termín29. 7. – 17. 8. 2019
Hlavní vedoucíTomáš „Stoupa“ Novotný
Mikuláš „Medúza“ Sejbal
Jan „Murlock“ Řezníček
ProgramDavid „Dave“ Dobrovolný
KuchařLuboš Křivánek
Václav „Veverka“ Křivánek
Jakub „Koub“ Řezníček
ZdravotníkIvča Knoblochová
Kateřina „Pepís“ Karásková

Fotky

HTML galerie Zonerama
HTML galerie 1

Videa z tábora

Šifry z pokladovky

Mladší – 21km

  • Šifra 2 – Stoječín, bus + rozcestník
  • Šifra 3 – Kaple sv. Kříže u Českého Rudolce
  • Šifra 4 – hráz mezi Horním a Dolním Hamérským rybníkem
  • Šifra 5 – Terezín, rozcestník
  • Šifra 6 – Rožnov, vysílač
  • Tábor, konec

Starší – 30km

  • Šifra 2 – kámen u Klenovských samot
  • Šifra 3 – Zvůle, rozcestník
  • Šifra 4 – hráz mezi Horním a Dolním Hamérským rybníkem
  • Šifra 5 – kaple sv. Kříže u Českého Rudolce
  • Šifra 6 – Stoječín, bus + rozcestník
  • Tábor, konec

Diplomy

Družinky

Neapol

Padák, Krokodýl, Jája, Davídek, Barča, Kečup (+ kuchroň Kubrt)

Neapolské království, nezná nic než vítězství!

Benátky

Kit, Nelča, Vája, Had, Franta (+ kuchroň Hanička)

Benátky jsou verbež líná, ale nejsou žádná špína!

Florencie

David, Šárka, Legolas, Paťa, Mamut (+ kuchroň Granko)

Monarchie slabá je, Florencie vyhraje!

Janov

Standa, Dan, Ester, Fíša, Ferda (+ kuchroň Kahunas)

Janov fičí, všechny zničí!

Přepis táborové kroniky

Nafocená kronika tábora 2019 Renesance.

CYKLOPŘESUN, sobota 27. 7. 2019

Sraz v osm ráno za Olympií u lezecké stěny. Před půl devátou jsme byli vyfocení a vydali se na cestu.

Prvojezdce rozbolel zadek a nejvíc s tím blbnul Kýbl a Ange při průjezdu Rozkoší. Dalším ikonickým, ale ne tak zábavným, momentem byl Morisův karambol pod mostem před Vémyslicemi. Zlomil přitom vlaječku. Ale jinak se nic moc velkýho nestalo. Morise jsme dali dohromady a poslali ho vlakem domů.

Perfektně nám vyšlo počasí. Před deštěm jsme se vždy schovali a nebylo tomu jinak ani ve Vémyslické restauraci Pod věží, kde nás na zahrádce nechali pobýt, najíst se a dokonce kvůli nám rožnuli a natočili nám několik zasloužených limonád. Pak jsme se posunuli k Jackovu, kde jsme přespali.

CYKLOPŘESUN, neděle 28. 7. 2019

Ráno jsme se vykoupali, nasnídali, naložili Frantovi Kolejkovi doprovodné vozidlo a vyrazili na bicyklech dál. Cesta proběhla bez zádrhelů. Ve Slavonicích jsme dostali rozchod a odpočinuli si.

Do tábora první přifrčela Vája a trošičku nám tím překazila slavnostní společný příjezd. Ale co. Příjezd cyklistů v 16:00 hodin. Stoupa všem koupil zmrzlinu v kelímku, takže jsme si pošmákli.

Není čas, ztrácet čas a tak jsme se hned pustili do stavění tábora. Tatínci a pár vedoucích s tím hodně pohlo, ale pořád toho dost zbývalo, než zítra přiklapou mladší vlakem.

DEN PRVNÍ, pondělí 29. 7. 2019

Hlavní nádraží v Brně vypadá jak Bagdád po náletu. Snad se už brzy dočkáme nového nádraží. Každopádně České dráhy nás mile překvapily, protože jak u vlaku v Brně, tak v Kostelci u Jihlavy, nás čekal pan průvodčí a uvedl nás do našich kupé, na naše sedadla.

Méně nás potěšilo počasí, které se celý den neumoudřilo a tak jsme do tábora došli krapet navlhlí. Ale nic, na co bychom nebyli připraveni. Do večera jsme se bavili zabydlováním a seznamováním s tábořištěm, které nám lesáci pěkně vykáceli. Z latrýn-lesa toho moc nezbylo.

  • Vedoucí dne: Pepís
  • Služba: všichni
  • Pokřik: všichni

DEN DRUHÝ, úterý 30. 7. 2019

Druhý den tábora začal vcelku teplým a pěkným počasím. Budíček pro některé nováčky byl trochu hektický, ale starší jim pomohli a tak bylo vše ok. Nově letos po rozcvičce následovala snídaně – chlupatý chleby, čaj a zelenina. Pak osobní hygiena, bodování pořádku a až pak ranní nástup. Nové pořadí nám ulehčilo jedno převlékání a tím i nějaký ten čas.

Prvním dopoledním programem je zabydlování, rajóny a s kamarády Radimem a Hankou nácvik renesančních tanců. Včil do nás vedoucí dne, Pepís, cpe svačinku – jablíčko a čajíček. Tance nám ohodnotila odborná porota. Na oběd pak Luboš se zbytkem kuchyně připravil fajn kuřízky s bramborama. V poledňáku jsme se dozabydleli, poklidili a hned po něm se pustili do první etapové hry – o jména.

Podle indicií museli dát hráči dohromady 4 renesanční umělce. Kdo to splnil nejdřív, měl největší výběr, co se týče jmen družinek a barev. Letos tu tak máme Neapol, Janov, Florencii a Benátky. Letošní tábor se totiž bude celý točit okolo renesanční Itálie, resp. uměleckých děl z té doby.

Po hře následoval úklid tábořiště pod Stoupovou taktovkou. Poskládat nepoužité podsady a podlážky, dřevo u hospodářského stanu atd. Malinko nám do toho sprchlo, ale nejsme z cukru. Před večerním nástupem vzal Medúza děti na krátké koupání. Po večeři Dave s Murlockem dětem vysvětlili etapovou hru a s Kubrtem den děcka zakončily míčovými hrami.

  • Vedoucí dne: Murlock
  • Služba: Neapol
  • Pokřik: Benátky

„Máme rádi pink, v Benátkách jsme king.“

DEN TŘETÍ, středa 31. 7. 2019

Ráno se zatím počasí dost drží. V celku teplo. Hlaďák super. Holky dneska běžely až na Taklec. Načasování programu zatím držíme perfektně. Luboš je spokojen a Stoupa taky. Po ranním nástupu jsme se pustili do tvorby vlajek a zpracování dřeva, kterého je v blízkém okolí habakuk.

Druhým dopoledním programem jsou disciplíny – stavba podsadového stanu s Blackem, orientace s Karasem a zdravověda s Ivčou. Kolem oběda se trošku rozfoukalo a spadlo pár kapek. Polední klid každý tráví po svém. Některé děti za stany natáhly houpací sítě a hamaky, Stoupa a Bára si hrají se svými dětmi, služba předává kuchyň další družince a Karas píše táborový deník.

Odpoledne jsme dodělávali vlajky a hráli drobnou bojovku – děckám jsme namalovali čísla na obličej, rozdělili je na modré a červené a jejich úkolem bylo vyřadit co nejvíc protivníků zakřičením jejich čísla. K večeru si s námi počasí dost pohrávalo, déšť střídalo sluníčko. Radši jsme se všichni zašili do jídelny a zpívali až do noci.

He, zjistili jsme, že se Staník, Dan a Kit zašívali ve stanu. Odměna bude sladká. Kamna budou teď jako nová.

  • Vedoucí dne: Medúza
  • Služba: Janov
  • Pokřik: Neapol

„Kiťák hobluje svůj klacek, to bude ale velkej macek.“

DEN ČTVRTÝ, čtvrtek 1. 8. 2019

Budíček, rozcvička, snídaně a ranní nástup. Na něm jsme se dozvěděli, že dnešek strávíme výpravou na Landštejn. Po cestě jsme zahráli hru kanec, nýdr, helikoptéra, šípková Růženka a spol. Proti kanci se David K. dokonce schoval na dopravní značku.

Hrad jsme prolezli křížem, krážem. Zavzpomínali na vypouštění holubů, prošli renesanční muzeum a pak se vydali na cestu zpátky. A aby to nebylo tak jednoduché, rozdělily jsme družinky a vyslali je samostatně do tábora.

Odpoledne jsme strávili dekomlatem, etapovkou a večer pozorováním hvězd.

  • Vedoucí dne: Karas
  • Služba: Benátky
  • Pokřik: –

DEN PÁTÝ, pátek 2. 8. 2019

Ráno krapet chladivé, ale i tak jsme vlezli do Hlaďáku. Namazané chleby, čaj a soutěžní rajóny, protože už to místy začínalo připomínat skládku.

Kubrt s Medúzou zahájili letošní „výzvu“ – skok do výšky. Kubrt, jako správný sporťák, nás naučil správné kladení správných nohou ve správném pořadí, abychom správně vyskočily do správné výšky (Kubrtova slova, pozn. red.)

Do oběda jsme ještě stihli disciplíny. Z ešusu lžičkou byl pěkný oříšek popasovat se se špagetami. Výbornými! V poledním klidu služba předává kuchyni.

Odpoledne děti konstruovaly prak a dobývaly hrad vzpurného Francouze. Výkon praků, ať už ručních či zapíchnutých do země, byl ohromný, přesnost už byla slabší, ale i tak hrad dlouho neodolal. A abychom nevyšli z tempa, následoval „Boj o tábor“ s koulemi, šátky, štíty a matičkou a přebarvováním středověkého kolíku.

Následovala večeře a příjezd našich drahách kamarádů – Kouba, Granko, Matouše, Mortena a Julči, ségry od Medúzy. Další na programu byla aukce. Děti za získané peníze z etapových her budou nakupovat umělecká díla do svých sbírek. Největší a nejkompletnější sbírka vyhraje. Padaly vysoké částky, hlavně za díla, na která Kubrt šikovně na počítači přidal obličeje vedoucích. Druhým večerním programem byla minutovka na louce. Cílem bylo splnit úkoly, které se dají stihnout za minutu. Posledním večerně-nočním programem byla hra Vodičky. Děti musí z lavóru donést barevnou vodu, ale brání jim v tom jeden slepý a jeden hluchý strážce. V půl jedenácté jsme si popřáli dobrou noc.

  • Vedoucí dne: Kubrt
  • Služba: Florencie
  • Pokřik: –

DEN ŠESTÝ, sobota 3. 8. 2019

Renesanční města, k trdelníku cesta. Dneska celý den budou děti běhat v Drsné, sbírat suroviny, budovat města a armády.

Za peníze se taky dá koupit jídlo a koktejly pro celou družinku. Samý lepší, však mrkněte na fotky. Po městech proběhla rychlá koupačka, chystání scének a večer táborový oheň.

  • Vedoucí dne: Kahunas
  • Služba: Neapol
  • Pokřik: Janov

„Jídla máme plný stůl, nebral by to jenom vůl.“

DEN SEDMÝ, neděle 4. 8. 2019

Všechno lítá, co peří má. Na leteckém dni i to, co nemá! Začali jsme zlehka nástupem před jídelnou a zhruba 8 statečných vyrazilo na nedělní dobrovolnou rozcvičku. Jakmile se vrátili, byla už nachystaná výborná sváteční snídaně – vánočka a kakao. A pokračujeme dál.

Letí stanové smetí. Hezky do plachty a bodování je za námi. Následuje nástup a dopolední program. A víte vy co? Dneska budeme všichni voňaví! Sprcha Matějovec teče v plném proudu a prádelna je zaplněná k prasknutí. Tábořištěm se linou krásné vůně a děti mají čisté tvářičky se zářivým úsměvem. Ve volném čase si děťátka posedí se sourozenci Tomanovými a poznají se navzájem. Alespoň o sobě zjistí něco víc. Když kolektiv drží za jeden provaz, všechno jde hned líp.

Po obědě jsme si pořádně oddychli v poledním klidu a vrhli se na etapovku. Děti poznávaly různé druhy koření pomocí zraku, čichu, hmatu a chuti. Poté za získané body směňovaly peníze, a výsledné pořadí bylo velice těsné!

Večerní program byl příjemným zakončením pohodového dne. Hráli se různé kartičky na louce, třeba BANG nebo jiné podobné.

  • Vedoucí dne: Hanička
  • Služba: Janov
  • Pokřik: Neapol a Benátky

Neapol: „Už nám v hlavě zvoní, jak koření voní.“

Benátky: „Koření a spousta puchu, středem cestovního ruchu.“

DEN OSMÝ, pondělí 5. 8. 2019

Den začíná stejně jako každý jiný. Ale nenechme se zmýlit. Dnes nás totiž čeká expedice. Po snídani se rozdělíme na mladší a starší. 8 malých zlatíček tak vyrazí pod vedením Murlocka, Granko, Haničky a Kouba na nádraží do Dolního Bolíkova. Starší a zbytek vedení pod dozorem Matouše odfičí na kolech.

Mladší: V celku rychlým tempem jsme dorazili do DolBolu a dali si oběd ve stínu pod stromy. Poté nás čekala cesta vlakem, který nás dovezl až do Telče. Ubytovali jsme se v místní sportovní hale a vyrazili objevovat město. Chvilka rozchodu a pokračujeme dál, na Roštejn. Krásný hrad kousek od Telče. Až tam však nedojdeme, naše kroky směřují ke stejnojmennému rybníku, kde jsme se všichni vykoupali.

Na večeři jsme pokračovali na zahrádku Haniččina bratránka Máry, který nám ugriloval výborné maso a cuketu. Nadlábli jsme se k prasknutí, zahráli městečko Palermo, kuželky nebo i šipky. Zábava ubíhala tak rychle, že se setmělo. Poděkovali jsme za výbornou večeři a pokračovali do haly. Po cestě jsme ještě vyzvedli buchty od Haničky babičky, které budou jako bonus na úterní snídani. Nakonec už jenom vyčistíme zoubky a hupsneme do spacáku.

Starší: den 1.
tabor -> Zblovice
57 km / 3 h 52 m / 14,7 km/h / max 46,6 km/h

  • Vedoucí dne: Granko
  • Služba: Benátky
  • Pokřik: –

DEN DEVÁTÝ, úterý 6. 8. 2019

Mladší: Po dlouhém spánku na měkkých matracích jsme se sbalili, okoupali ve sprchách a na snídani si dali jogurt s rohlíkem a výbornou buchtu. Vyrazili jsme do telčského podzemí, kde byly tam malé chodbičky, tak na zničení zad. Podívali se i na krátký film o Telči a po prohlídce se přesunuli do zámeckého parku. Broskev na svačinku a Kámen, nůžky, papír pro zábavu. Pak ještě proběhl další rozchod.

Následně jsme se vrátili do tělocvičny pro krosny a snědli obídek. Na plácek na půli cesty mezi tělocvičnou a nádražím jsem si párkrát hodili frisbeem a pelášili na vlak. Takže už nás čekala pouze cesta z DolBolu do tábora, která proběhla bez problémů. V táboře už na nás čekala výborná Čína od Ivči. Dohlídlo se na děti, aby si pořádně vybalily a mohli jsme se po cestě jít okoupat do Hlaďáku. A co náš čekalo dál? No jasný, už jen naše pohodlné spacáčky.

Starší: (doplnit, někdo kdo tam byl!) den 2.
Zblovice -> Znojmo -> Zblovice
88,4 km / 6 h 6 m / 14,5 km/h

  • Vedoucí dne: Granko
  • Služba: Benátky
  • Pokřik: Florencie

„Dnes jsme přišly do tábora, kilometrů byla hora.“

DEN DESÁTÝ, středa 7. 8. 2019

Mladší: Klid a ticho. Pouze mladší v táboře. Společná rozcvička pod vedením Granko a ranní koupel v rybníce. Pohodička. Dokud se však děťátka neprobudí a nezačnou zlobit.

Prvním ranním programem byla výuka orientace a azimuťák. Poté zkušební závod a odpoledne ještě druhý. Avšak oba jen na zkoušku, naostro přijde až se staršíma. Před obědem jsme ještě vymalovali první Mona Lisy a vyvěsily je v jídelně. Dlouhý klidový polední klid byl pro děcka namáhavější než dopolední program a tak se dlouhá koupačka víc než hodila. Vedení nám totiž v noci nelenilo a vytvořilo pro děti mini-pokladovku. Než se z ní vrátily, naši starší mezitím dorazili do cíle – večerní program byl pak společný.

Starší: (doplnit, někdo kdo tam byl!)

den 3.
Zblovice -> tabor
48,5 km / 3 h 31 m / 13,8 km/h

Večer: Zmožení starší a utahaní mladší z mini-pokladu. Z rovnice mi vychází, že program musí být nenamáhavý. Po společné večeři tedy zůstaneme v jídelně, déšť nám ani nic jiného neumožňuje, a dohrajeme zbylé papírky z Kubrtovy pantomimy. Pohoda až do tmy, tvrdý spánek, jo, tak to mám ráda (psala Hanička).

  • Vedoucí dne: Kahunas
  • Služba: Florencie
  • Pokřik: Janov

„Plavčice a výstřiky, to jsou naše pokřiky!“

DEN JEDENÁCTÝ, čtvrtek 8. 8. 2019

Konečně už zase všichni pohromadě. Rozcvička hezky zvlášť a hups do dopoledního programu. Pokračujeme v disciplínách a následně azimuťák naostro, společně se staršími.

Po obědě etapovka, ve které děti po vzoru Leonarda zakreslily část Matějovce do mapy. Preciznost převyšovala rychlost a tak i ti nejpomalejší byli nakonec první. Jak se říká, práce kvapná, málo platná. Jelikož byl celý den hodně horko, zvládla se i rychlá koupačka.

Při aukci se vydražil Stoupův velký beďar na obrazu Stoupa Lisa a také například papež Koub III. Už se nám také blíží táborový oheň. Tak jsme se všichni sešli v jídelně a potrénovali pár písniček. Na to ale došel Kubrt a vyšperkoval to svou hrou. Jeden odvážlivec se nechal pomocí sluchátek ohlušit a druhý mu předváděl hranou písničku. Ať si kdo chce, co chce říká, bylo to těžší, než se zdá.

  • Vedoucí dne: Dave
  • Služba: Neapol
  • Pokřik: Benátky

„Na Kolejeho trailu, bude hodně failů.“

DEN DVANÁCTÝ, pátek 8. 8. 2019

A máme to tu. Poslední kolo disciplín. Znamená to, že naše milá děťátka již znají základy uzlů, šifer, orientaci i zdravovědy. Dalším programem se stal oblíbený turnaj v přehazované. Stihlo se jen pár setů, ale atmosféra byla úžasná. Samozřejmě se pokračovalo v každé volné chvíli.

Po obědě se zvládly rajóny a nachystali se Motýli. Jen tak si červení, žlutí, modří i zelení motýli poletovali po Drsné planině. Večer se započala vařící etapovka, děti si připravily těsto na pizzu a šly spát.

  • Vedoucí dne: Murlock
  • Služba: Janov
  • Pokřik: Benátky

„Přehazka a motýli, stálo nás to dost síly.“

DEN TŘINÁNÁCTÝ, sobota 10. 8. 2019

A máme tu další krásný den. Dohrávání přehazky a příprava táborového ohně. Toť program na dopoledne. Dále hra Kurýři a pokračování etapové hry. Sestavení si vlastních pizz a následné pečení v táborové peci.

Večer zasednutí k táborovému ohni, krásné písně a táborová pohoda. S úsměvem na tváři pak spokojeně usínáme ve spacácích.

  • Vedoucí dne: Hanička
  • Služba: Benátky
  • Pokřik: –

DEN ČTVRNÁCTÝ, neděle 11. 8. 2019

Klasická pohodová neděle. Sanita je v plném proudu a po táboře už nám běhá spousta čistých dětí. Odpoledne pokračujeme v etapové hře. Tentokrát přijde na řadu znalost etikety a vytváření renesančního šatu z novin. Po nějakém čase jsme mohli spatřit čtyři zástupce – krásné táborníky v novinovém šatu a vychováním anglické královny. Přesvědčovali sultána o darování jeho sbírky obrazů jejich družince.

Večerním programem byl Matějovecký hejkal a kapela opět po roce i kapela WYDLIČKA. Po punkovém koncertu se také krásně usínalo a dneska se to obzvlášť hodilo.

  • Vedoucí dne: Granko
  • Služba: Florencie
  • Pokřik: Janov

„Vezír a pak sanita, nejsme žádná jelita.“

DEN PATNÁCTÝ, pondělí 12. 8. 2019

POPLACH! POPLACH!

Dneska netradiční budíček a důvod je prostý. Pokladovka! První šifra v táboře a pak hurá na cestu. Mladší směr Stoječín a starší na kámen u Klenovských samot.

Naneštěstí nám pořádně sprchlo a tak děti přišly promočené. Oblékly se do suchého a už jsme měli jen volnější program – hraní kartiček. Všichni pokladovku zvládli s přehledem a tak si zasloužili potřebný odpočinek.

  • Vedoucí dne: Koleje
  • Služba: Neapol
  • Pokřik: Janov

„Pokladovka v trenkách, lepší nežli v plavkách.“

DEN ŠESTNÁCTÝ, úterý 13. 8. 2019

Řezání, sekání a zatloukání. Tábornický trojboj. Vyzkoušíme si své dovednosti, ve kterých se snažíme rychlostně překonat ostatní.

Odpoledne využijeme orientačním schopnostem v poslední etapové hře. Pomocí magnetizace a korku tak vytvoříme vlastní kompasy. Později díky nim uběhneme další závod.

Po večeři máme premiéru diskotéky. Nasoukáme se do naší malé jídelny a přidáme kouřové efekty. Také blikačky a baterky a jsme skoro jak v klubu. I pomocí takovýchto maličkostí se dokáže vytvořit nezapomenutelný zážitek.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Služba: Janov
  • Pokřik: Neapol

„Jeleni, jeleni, maskují se zelení.“

DEN SEDMNÁCTÝ, středa 14. 8. 2019

A je to tady! Naše olympiáda. Slavnostní zahájení a můžeme začít. Míření, fiňák, hod kládou, sprint a nově výskok. V těchto disciplínách se děťátka snaží získat první místa.

Jakmile se dodělá první část, starší už se začnou připravovat na triatlon. Do tohoto závodu se zapojí i několik vedoucích a je to velice napínavé. S posledním běžcem triatlonu se odstartuje maraton pro mladší. Po dni nabitém sportem jsme si v klidovém režimu nabatikovali trička a připravili se na poslední aukci obrazů.

  • Vedoucí dne: Medúza
  • Služba: Benátky
  • Pokřik: Janov a Neapol

Janov: „Triatlon a koupačka, zítra bude bouračka.“

Neapol: „Z triatlonu křeče, tenhle den se vleče.“

DEN OSMNÁCTÝ, čtvrtek 15. 8. 2019

Probudili jsme se do velice chladného rána, a tak rozcvička proběhla jen na hřišti a byla hlavně zahřívací. Pak už ale sluníčko vylezlo a bylo zase tepleji. Snídaně a místo bodování – balení. Vedení nachystalo podlážky a plachtu, kam si pak děti nosily kufry a bedny. Balení proběhlo překvapivě rychle a tak jsme ještě před obědem shodili pár dětských stanů.

V poledním klidu se ještě dodělával zbytek batiky a ostatní mezitím postavily campingové stany na spaní. Pak už pokračovala bouračka. Bouralo se, nosilo, hřebíky lítaly vzduchem! Tolik šikovných pracantů tu dlouho nebylo a tak všechny dětské stany do večera padly. V tábořišti zmizelo i několik malých staveb, jako umývárky, sprcha, kolárna apod. Zvládli jsme vybourat i stoly v jídelně a tak se něco málo podsad nastěhovalo do boudy.

Večer pak zbyl čas na přípravu scének na zítřejší závěrečný táborový oheň. Přijelo také hodně návštěv a pomocných sil.

  • Vedoucí dne: Kahunas
  • Služba: Neapol
  • Pokřik: –

DEN DEVATENÁCTÝ, pátek 16. 8. 2019

Rychlá rozcvička a pak hurá do práce. Mravenečci nosili, bouračka probíhala dle představ hlavního vedoucího, Murlocka. Bylo zapotřebí zbourat stany vedení, sklad a kancl a pak vše nanosit. Mimo jiné vytřídit věci do Matějovce a do Brna a třeba i nachystat oheň. Všichni pilně pracovali, takže většina podsad a podlážek byla ještě před obědem schovaná v boudě. Holky mezitím chystali diplomy a odměny k ohni.

Pak zasloužený oběd a slunečný poledňák, který se ale znenadání změnit v deštivý. Celé odpoledne nám silně propršelo (10mm srážek), ale naštvaní jsme nebyli, neboť jsme věděli, že většinu věcí máme hotovou. Uklízeli se tak drobnosti jako například věci na půdičce nebo kuchyně a zásobák. Večer se počasí umoudřilo a tak mohl bez problémů proběhnout závěrečný oheň. Hrálo a zpívalo se, rozdávali se diplomy, odměny, camrátka, hrály se scénky, děkovalo se a bylo veselo. Po desáté jsme tak ulehli do spacáků, čekala nás poslední noc.

  • Vedoucí dne: –
  • Služba: –
  • Pokřik: –

DEN DVACÁTÝ, sobota 17. 8. 2019

Poslední rozcvička, táborová snídaně, sbalit se a douklízet poslední drobnosti v tábořišti. Proběhl závěrečný nástup, vytáhla se sekera a tím byl tábor opravdu ukončen. Mladší se rozloučili se staršími a s Pepís a Murlockem pelášili na vlak do Dolního Bolíkova a domů do Brna.

Mladší: Známá cesta utekla rychle a tak jsme na daný čas dorazili do DolBolu. (doplnit někdo, kdo jel vlakem)

Starší: Cyklisté ještě zůstali v táboře, aby pomohli Karasovi naložit dodávku. Zazimovat boudu, naplánovat cestu, nezapomenout svačinu a jedém! Nasedat! Vyrážíme v počtu 24 účastníků.  Čekal nás první úsek tábor-Dačice. Zde jsme si dali oběd a nabrali síly na další cestu. Dle sil jsme se rozdělili na dvě až tři skupiny, které se ale vždy na zastávkách sešly.

Počasí nám přálo a v dáli na nás koukal dnešní cíl, tábořiště Rozkoš. Tam už na nás čekali Smrky a Kýbl a místní táborníci. Po příjezdu jsme si postavili stany, bo se na nás má hnát nějaký deštík, tak uvidíme. Po dlouhé cestě jsme se šli zchladit do místní říčky. Brrr, zlatej Hlaďák! Mezitím, co se připravovala večeře, jsme nachystali oheň. Špagety byly moc dobré a tak v hrnci nic nezbylo. Seděli jsme pak jen u ohně a klábosily do noci.

CYKLOPŘESUN, neděle 18. 8. 2019

Přes noc nás nakonec žádný déšť nepřekvapil a tak jsme se probudili do slunečného rána. Proběhla protahovací rozcvička pod dohledem Medúzy. Sbalili jsme se, poklidili tábořiště, rozloučili se a pokračovali v cestě domů ve dvou až třech úderných skupinách. Dnes nám hodně svítilo sluníčko a tak bylo zapotřebí doplňovat pitný režim na pravidelných zastávkách.

Oběd jsme si dali v našich známých Vémyslicích pod stíny stromů. Zde se k nám připojil i Krokodýlův tatínek, který s námi pokračoval do Brna. Cesta ubíhala rychle a do Brna jsme jeli na čas. Mohli jsme si tak dovolit ještě zmrzlinovou zastávku v Pravlově, kde se k nám připojil další cyklista, tatínek Haničky a Kubrta. To už nás bylo celkem 26! Skupina cyklistů skoro jak na Tour de France! Poslední zastávka v Rajhradu na Kofolu a pak už v klidu po cyklostezce až do Olympie.

Přijeli jsme přesně na slíbený čas, tedy v 16:00 hodin. Všechny cyklisty již vyhlíželi rodiče, kteří své děti tři týdny neviděli. Udělali jsme poslední cyklo kolečko, rozloučili se s kamarády, vypili rychlý špunty a rychle domů do sprchy a do měkké postele.