Krajem říčky Ponávky až do Kuřimi

V sobotu 12. června jsme se s dětmi vydali do okolí Brna na jednodenní výlet. Sešla se nás správná parta, 19 dětí a 3 vedoucí. Vyjeli jsme z Líšně směr Vranov u Brna, kde nás vysadil autobus a odkud jsme pokračovali už po svých.

Hned první zastávka nás čekala u parkoviště penzionu Na Gruntě, kde nás zaujal samovýčep – někteří neodolali a hned si koupili a natočili limonádu, kterou se posilnili před výstupem na rozhlednu Babí lom. Cestou nám vedoucí vysvětlili pravidla celovýletové hry (Bomba, Kanec, Růženka,…). Ještě, než nás čekal prudký kopec, došli jsme k odpočívadlu u tzv. lelkovadla. Lenoši tam zanechali své lelky, dali jsme svačinu a posilněni vyrazili nahoru do kopce. Aby byla motivace ještě lepší, zvolili jsme přesun formou hry – dvojice si svázala vnitřní nohy a společně zvesela pochodovala nahoru, to bylo radosti, ani nevíme, že jsme nějaký kopec vystoupali 🙂

Následoval dobrodružný úsek, skalní cesta po hřebeni přírodou tzv. Moravského Švýcarska. Jakožto správní Kamzíci jsme se nedali a cestu hravě zvládli, i jsme se stihli pokochat krásnými výhledy do okolí. Až se před námi otevřel pohled na rozhlednu. Vysoká věž pro nás byla také výzvou a výstup a výhled stál rozhodně za to! Pak jsme snědli oběd a pokračovali směrem do Podlesí a Kuřimi.

Odtud už to byl jen kousek na nádraží, i když díky rozkopanému mostu bylo potřeba cestu trochu prodloužit. Nakonec jsme prošli téměř celou Kuřim (ani déšť nás neodradil – unikli jsme mu a schovali se před ním pod střechu jedné z městských budov) a odměnili se výbornou točenou zmrzlinou. Vlak jsme stihli akorát a ten nás ve zdraví dovezl zase zpět domů.