Půjdem spolu do Betléma – schůzka 19.1.2022

Ve středu 19. ledna jsme uspořádali pro děti trochu netradiční schůzku. Navštívili jsme dva Betlémy – jeden doma u našeho člena Klikouše a druhý v líšeňském kostele.

První zastavení bylo u Klikouše doma, kde mají k vidění Betlém z Třeště. Město Třešť na Vysočině je známo jako město Betlémů pro jejich tradiční výrobu. Třešťské betlemářství se pyšní více jak dvousetletou tradicí. První figurky se vyráběly z papíru, následně se přešlo k figurkám dřevěným. Jelikož Klikoušova rodina pochází právě z Třeště, každý rok po Vánocích převezou Betlém domů do Líšně, kde si ho až do Hromnic užívají. V Betlémě jsme si prohlédli nejen tradiční figurky Ježíška, Tří králů nebo pastevců, ale taky obyvatele Třeště nebo Klikouše a jeho dědečka. Kromě těchto postav byly k vidění i postavy pohádkové, jako kocour Mikeš nebo vodník. Při odchodu jsem dostali čaj a sušenku, tak to bylo velmi milé zastavení.

Přes park na Trnkové, kde si děti zahrály hru, jsme pokračovali na další betlém, zpět na nám. Karla IV. do kostela sv. Jiljí, tam je dřevěný betlém k vidění také až do 2. února.

Po prohlídce zbylo trochu času k běhačce u zámeckého parku. Alespoň se děti zahřály. V šest hodin už jsme byli zpět na nám. Karla IV., kde schůzka oficiálně skončila. Děkujeme všem za účast!