Za pravěkými lidmi do Anthroposu

V sobotu jsme se probrali do zataženého rána s hustým sněžením. Počasí tak akorát na bobování nebo na to, vyrazit do muzea! Na sraze na Náměstí Karla IV. jsme se sešli sice v malém počtu 7 účastníků (František, Klikouš, Nelinka, Mamut, Kečup, Had a Paťa) s vedoucími Pepís a Granko, ale i tak jsme si sobotní den náramně užili.

Vyrazili jsme pěšky na Jírovu, odkud nám jel trolejbus přímo až k Anthroposu. Sněžení bylo čím dál hustší, tak jsme byli rádi, že jsme ho přečkali v teple v MHD.  A když jsme vystoupili, vykouklo sluníčko, které nás poté doprovázelo po celý zbytek dne.

V první části našeho výletu nás čekala prohlídka muzea Anthropos. 3 patra informací o původu člověka a vzniku pravěkých kultur. Ač byl pokyn držet se jako skupina, děti se ihned rozutekly po celém muzeu. No jo, Kamzíci 😀 V přízemí jsme prozkoumali primáty a opice, ze kterých jsme se vyvinuli. Další patro již bylo zajímavější, všechny především zaujala socha mamuta v nadživotní velikosti. Mimo to se zde nachází spousta lebek a koster pravěkých zvířat. V posledním patře se nacházely dvě obrovské pravěké nástěnné malby, pravěká obydlí a také všem známá soška Věstonické Venuše. Pravěk děti zas tak neoslovil, asi mají vše naučené ze školy. Za to výstava nazvaná „ÓÓÓ Indiáni“ nás všechny bavila mnohem víc, asi i proto, že se zde nacházelo spousta interaktivních prvků. Dozvěděli jsme se, jak žili, bydleli a jaké zvyky mají američtí Indiáni nebo třeba Eskymáci. Na ukázku zde bylo vystaveno, a mohli jsme si i vyzkoušet, indiánské oblečení a masky nebo zahrát indiánské hry. Potom, co jsme se nasytili informací z expozic, nacpali jsme se ještě svačinami z domu a vyrazili dál.

Druhou částí našeho výletu byla procházka od parku Anthropos přes cyklostezku a lesnickou naučnou stezku, která vede podél řeky Svratky. Po cestě jsme si zahráli pár malých her na dvojice. Na konci stezky nás čekal náš druhý cíl, Kamenná kolonie. Bývalá dělnická kolonie, dnes bydliště umělců, typické pro své malé domečky s uměleckými prvky na domech. Děti jsme opět rozdělili do dvojic a s pomocí kvízu, který pro ně Granko připravila, jsme je nechali objevovat krásy kolonie, a aby se taky o místě něco dozvěděly. 20 minut na hru bylo málo a někteří objevovatelé ani nedošly do těch nejzazších končin. No nevadí, tak zase někdy jindy. Už se nám totiž krátil čas. Došli jsme na nedalekou zastávku šaliny č. 8  a tou jeli až na konečnou do Líšně.

HTML galerie Zonerama
HTML galerie 1