Hola do Holomóca – pololetní prázdniny

V termínu letošních pololetních prázdnin (4.-6.2.2022) jsme navštívili Olomouc a užili si volný čas v Pevnosti poznání a přírodě v okolí tohoto pěkného města.

V pátek jsme se sešli na hlavním nádraží v Brně, nebylo nás moc – 8 dětí a 4 vedoucí, ale nebyli jsme zdaleka všichni, nakonec nás na akci přijelo celkem 19, a to už je pěkné číslo. Vlakem jsme se přesunuli do Olomouce, trochu pršelo, ale nic, co by nás odradilo. Čekala nás krátká cesta do Skautského domu v Olomouci, který se na dvě noci stal naším útočištěm.

Po příjezdu jsme se potkali s Morisem, který cestoval z jižních Čech, a Karasem, ten jel se zásobovacím vozidlem. Ubytovali jsme se a dali si obědovou svačinku od maminek. Po obědě nás čekala Pevnost poznání, takové olomoucké Vida centrum. V něm jsme s dětmi strávili skoro 4 hodiny hraní a poznávání přírody, vodního světa, planet a fyzikálních jevů, zjistili něco o historii Olomouce a vyzkoušeli si hlavolamy a zajímavé pokusy. Bylo to parádní. Na místě se k nám přidal Stoupa s Bárou a klukama. Večer přijel Koub, a tím pádem už jsme byli kompletní. Večerní program – herní, zvládli jsme např. tanec kolem židliček, dekomlat, malování krávy a pak i deskovky a kartičky, na které se všichni těšili.

Sobota patřila celodennímu výletu. Po rozcvičce, bodování a snídani hurá na autobus směr Svatý Kopeček. Trasa výletu vedla kolem ZOO po značce až ke zřícenině kartouzského kláštera Vallis Josaphat (zajímavé místo). Tady jsme dali oběd a zahráli na schovku. Karas polítal s dronem, vznikly hezké společné fotky, a dál jsme pokračovali náučnou stezkou Svatý Kopeček a Domašovskou trasou k Fort II Radíkov. Děti s pomocí vedoucích odlovili několik kešek a pak už to bylo jen kousek k bazilice na Svatém Kopečku. Opět společná dronová fotka a jede se zpět na ubykaci. Tady už nás čekal Koub s večeří (byla nudlovka a rizoto, mňam) a podvečerní a večerní program. Stoupa a spol. připravili hru s čelovkami po budově. Děti se rozdělily na starší a mladší, každý měl za úkol najít poschovávané papíry s úkoly – lehčími nebo obtížnějšími, jako např. podepiš se v morseovce, podepiš se nohou, získej podpis vedoucího, oprav chyby v diktátě, zahraj si slovní fotbal a další zábavné úkoly. Hra se vydařila a nakonec zbyl zase prostor pro oblíbené deskovky.

Víkend jako vždy utekl a přišla neděle. Ranní tradiční rituál (rozcvička-snídaně-hygiena) a po bodování balení a úklid. Stihli jsme ho rychle, a proto jsme se mohli brzy naobědvat a vyrazit si prohlédnout centrum Olomouce, když už jsme tady, byla by škoda nevidět, co tu mají pěkného. Prohlídku jsme začali na náměstí, Karas nás vedl po trase turistických zajímavostí, obhlídli jsme zdejší kostely i historické domy, našli několik vtipných soch (třeba delfíny nebo lezce-zloděje) a zhruba po hodině prohlídky pokračovali až k nádraží, kde jsme nasedli do vlaku a vydali se zpět do Brna, kde nás už čekali natěšení rodiče.

HTML galerie Zonerama
HTML galerie 1