Jeskyněmi Sloupu

Pátek

V patek jsme se sešli ve vestibulu nádraží Židenice. Odtama jsme vyrazili na 2. nástupiště a čekali na vlak. Po chvíli se před námi objevil náš vlak, co mířil do Blanska. Ve vlaku jsme se setkali s Michalem, co si spletl místo srazu a čekal na nás na hlavním nádraží. Vlakem jsme jeli 20 minut. Poté jsme vystoupili v Blansku a tam jsme se přesunuli na

autobusové nádraží, kde po pár minutách přijel náš autobus. Krosny jsme naskládali do prostoru pro kočárek a posedali jsme si do zadní části autobusu. Vystoupili jsme po 30ti minutách ve Sloupu, prošli jsme parkem a na jeho konci jsme objevili dětské hřiště. Houpačky, prolízačky, pískoviště, kolotoč…prostě všechno možné. Takže byla oddechová pauza na 10 minut. Mezitím Moris zajistil ubytování v místní základní škole, rozdělil si prostory na ubytování a došel zpátky na hřiště.

Posunuli jsme se do školy. Přesunuli jsme nábytek dle našich představ, vybalili se, navečeřeli z vlastních/kdo neměl tak oddílových zásob a šli jsme se ještě na rychlo porozhlédnout po okolí. Po procházce jsme si zahráli dětmi oblíbenou hru Na vraha. Pro tuto hru se nám náramně hodila temná chodba naší školy. Po rychlém vysvětlení pravidel a rozdání rolí jsme dokázali odehrát asi 4 kola této hry. Po deváté hodině dorazil Smrky, pomohli jsme mu vynosit věci z auta a už jsme se pomalu začali chystat na kutě. Vyčistili jsme si zoubky, mladší šli už spát a kdo ze starších chtěl, tak šel ještě s vedoucími si zahrát karty Bang. Po 2 hrách jsme pak šli i my spát.

Sobota

Ráno v 8 hodin nás čekal budíček s rozcvičkou na zdejším sportovním hřišti. Po proběhnutí a protáhnutí všech končetin a všeho svalstva jsme se vrátili na ubykaci. Dětem proběhlo bodování a po bodování jsme se vrhli na snídani. Byly palačinky s marmeládou polité šlehačkou. Mňamka pro všechny. Po 20ti minutách již byly všichni plní a ještě zbylo (dojídalo se na svačinu). Po snídani jsme se sbalili na celodenní výlet a na 10. jsme již byli před Sloupsko-Šošuvskou jeskyní připravení na prohlídku. Po pár minutách se objevila průvodkyně a šli jsme dovnitř. Trasa byla dlouhá skoro 900m a trvala 60 minut. Prohlídka probíhala dle představ a každý si na té prohlídce dokázal najít to svoje. Ať už to byly samotné tunely a místnosti nejdelší otevřené jeskyně, či krápníková výzdoba, archeologické vykopávky, kostry zvířat i lidí či upoutávka na adrenalinovou verzi prohlídky jeskyně. Po celou dobu měla průvodkyně kolem sebe kolečko našich dětí, které se aktivně ptaly a vyzvídaly nějaké informace navíc.

Po opuštění jeskyně jsme spapali jablka a zahráli další hru – Ruční fotbal. To si hráči stoupnou do kolečka, nohy rozkročí na šiřku ramen a vzniklá mezera jim funguje jako brána. Do míče se „kope“ rukama a tímto způsobem se dávají ostatním hráčům góly. Každý měl dva životy, pak vypadává.

Po této hře jsme se už konečně vydali na pochod. Hned na úvod jsme začali hrát pochodovou hru – Olagaly. V půlce trasy jsme pak udělali přestávku a zahráli si vybíjenou. Popošli jsme ještě o kousek dál a tam nás už čekal oběd. Za tu dobu nám vyhládlo a tak jsme si pochutnali na špekáčcích. Po obědě bylo 20 minut na trávení. Někteří leželi, někteří hopsali a někteří leželi na těch, co leží  😀 .

Jakmile jsme dotrávili, ušli jsme už ten zbývající kousek cesty a došli jsme do školy ještě za světla. Dali jsme sváču, zahráli jsme si řadu her venku na hřišti (pneumatiky, spoluvysílačky, vybíjená na kapitány) a hráli jsme je tak dlouho, dokud nezapadlo slunce. Přesunuli jsme se do budovy, snědli rizoto na večeři a zahráli jsme si Městečko palermo. Po městečku jsme si zahráli ještě Krabí fotbal a pak došlo na bojovku ve školních chodbách.

Šlo o to, že ve druhém patře byly rozmístěny jednoduché obrázky, které musely děti najít a zapamatovat/doběhnout k zápisníku/obmalovat. Těchto obrázků bylo celkem 6. Jenže chodby byly schválně jen slabě osvětleny baterkami a ještě na nich hlídali 2 patroly. Ty když uviděli narušitele, tak se mu snažili vytrhnout šátek. Když se tak stalo, musel hráč doběhnout k deníčku, kde se oživil a mohl hrát dál. Samozřejmě, patrola měla také svůj šátek a když se vytrh šátek patrole, čekal jej stejná trasa k oživení.

Po odehrání hry se šlo spát. Děti i vedoucí spali po této hře jako polena.  🙂

Neděle

V neděli nás čekal budíček, ale už ber rozcvičky. Snědli jsme perník a chleba s marmeládou. Po bodování jsme měli herní dopoledne. Hry na louce, hry uvnitř školy a dětmi vyžádaná hra Bulánci. Jak hra vypadá, viz video. Na oběd jsme snědli špageti a po obědě v rámci poledního klidu jsme se kompletně sbalili. Následoval úklid školy a pak jsme si šli hrát ven. Asi po hodině a půl nám jel autobus, pak vlak a to jsme se už setkali v Brně-Židenicích s rodiči. Na památku z výletu jsme dostali upomínkový diplom, výherci diplom a sladkou odměnu za 1.,2.,3. místo.

Výlet hodnotím jako velmi zdařilý ve všech ohledech. Povedla se cesta, ubytování, program. Byla dobrá parta lidí – jak nových, tak i těch zběhlejších. Těším se na další výlet s Kamzíky!

Moris

Do Kamzíku mě přibrali na základní škole Pohankova ve 2.třídě. Nábor prováděli Pepís a Karas a v té době jsem si řekl proč to nezkusit. Již od první schůzky jsem se stal aktivním členem a bavím se tím doteď. V kamzíku jsem poznal fajn lidi, které bych nejspíš nikde jinde nepotkal a navštívil jsem tolik míst kam bych nikdy jindy nevstoupil. A to je můj důvod proč tu být. Zábava, kamarádi, poznání, hobby. Jsem členem tohoto oddílu od středy 8. září 2004. a od té doby jsem prošel pozicemi rádce skupinky, praktikant, etapovkář, hlavní vedoucí přes školní rok, až po funkci hlavního vedoucího na letním táboře, kde jsem setrval 4 roky až do ostěhování z Brna. Nyní pomáhám oddílu na dálku správcováním webu a programováním drobných funkcí, které oddíl potřebuje. A samozřejmě dál jezdím na výlety a tábory, neboť to se dá stíhat i z velké dálky. Moje aktivita pro oddíl přeskočila z klubové na unijní. V současné době zastávám pozici Místonáčelníka pro členskou základnu na Ústředí České tábornické unie.

Výletu se zúčastnili:


HankaT

Hochmi

Simon

Dan

MisaB

Plaz

Pavel

Kahun

2 komentáře u „Jeskyněmi Sloupu“

  1. Zatím jsou v galerii jen fotky odemne. Fotky od Marťase a Hanky očekávejte ve čtvrtek. Dám vědět, až fotky přidám.
    Tak zatím aspoň takto 🙂

Komentáře nejsou povoleny.