Kaňonem Oslavky – prodloužený víkend

Prodloužený víkend byl výlet pro sběhlé kamzíky i pro nováčky zároveň. Šlo o kombinaci výletu Kaňonem Oslavky a Lípa sem, lípa tam. Výlet jsme vedli v duchu hraní her a učení se tábornickým dovednostem, zejména pak zakládání ohně. Jak výlet probíhal den po dni si nyní rozepíšeme.

Sobota

Ráno jsme se sešli na Hlavním nádraží v sestavě Kahun, Koleje, Medúza, Murlock, Jája, Padák, Kit, Kristína, Terezka, Pája, Matěj, Julie a Tonička. Z vedení pak Smrky, Peťa, Moris a Dave. Po rychlém nástupu jsme se vydali na vlak do Náměště nad Oslavou.

V Rosicích jsme byli asi za půl hodiny. Prošli jsme se centrem města a naše herní hřiště jsme našli v útrobách zámeckého parku. V parku jsme herní dopoledne započali hrou Sonar, kdy se děti snažily neslyšně proplížit k hlídači uprostřed. Samozřejmě na rychlost :).

Po Sonaru následovala vlajka. Pořádná akční hra s prvky taktizování. Úkolem je donést nepřátelskou vlajku z jejich pevnosti do vlastní. Cestou vám však brání nepřátelský tým, který se vám snaží vytáhnout šátek (život).

Po sonaru jsme ještě udělali pár skupinových fotek a posunuli jsme se zas o dům dál. Byl čas na oběd, a tak jsme šli připravit oheň na opékání špekáčků. Zatímco starší sbírali dřevo, mladší a Hochmani s Morisem učili nováčky uzlům. Zvládli jsme kompletně ambulák a nakousli, jak se vážou autíčka. Do poloviny autíček nám vtrhl oběd, tak jsme jej tedy museli spapat :). Po obědě jsme ještě chvíli hráli hry, zdolali jsme obrovský kopec a vydali se do místa, po kterém se jmenoval výlet mladších. Kostelíček, jenž byl obsypán národními stromy. Tedy, Lípa sem, lípa tam. Zahráli jsme na schovku, a jelikož už pokročil čas, vrátili jsme se na nádraží a rozloučili se s mladšími, jenž se vraceli do Brna. Zbytek se ještě popovezl vlakem do Náměště nad Oslavou. Odtama jsme měli krátkou procházku i s krosnami do naší cílové adresy v Naloučanech. Po ubytování se následoval dekomlat, večeře a kartičky Bang. Spánek.

Neděle

V neděli po budíčku rozcvička, snídaně, bodování a příprava na celodenní vycházku. Kaňonem Oslavky. Smrky s požehnáním Peti se rozhodl, že dětem usnadní přesun, a tak jsme výlet zahájili jízdou na Sedlec. Nezkracovali jsme si cestu, jen jsme si ji přesunuli do přírody, abychom z toho výletu měli něco jiného, jak chůzi po asfaltuů

Po výsadku jsme tedy zahájili pochod napříč údolím. Po červené turistické. Cestou jsme odlovili kešku Čertův můstek. Oběd jsme udělali kousek od Umírajdy, opět po tábornicku na ohni. Oheň nám tentokrát zapálil Jája s Matějem. Na ohni jsme si uvařili fazole s párkem, během jídla jsme sledovali vybuchující kaštany v ohni a po jídle umývání ušusů v Oslavce. Samozřejmě metodou říční písek :D.

Po obědě se zahrály hry Hod kládou a (něco s pálkami). Pochod pokračoval. Po červené pro zdatné turisty, což v překladu znamená cestou širokou na jednoho člověka, po skále a mezi popadanými stromy. Divočina… Děti si cestu zkracovaly slovním fotbalem a hrou kontakt. Kdyby jen děti, ony se rozhodly, že tím zabaví i vedení. Tak jsme nakonec hráli všichni.

Po setmění jsme dorazili k autu, co nás odvezlo zase zpátky na ubytko. Povečeřeli jsme rizoto a unaveni jsme usnuli. Ráno jsme chtěli děti budit, aby viděli červeně zbarvený měsíc, ale na to už nějak nebyly síly 😀

Pondělí

Budíček, rozcvička, snídaně, opomenuté bodování. Ah tak, snídaně, důležitý bod dne. Ráno jsme si dali do nosu chleba s marmeládou. Spíš 5 chlebů s marmeládou. To jídlo do dětí padalo jako smetí a pořád měli hlad. Po hodinové snídani jsme hlad dokázali zahrat.

Přesunuli jsme se na místní dětské hřiště. Šifrovací hra s vysílačkami a Hutututu. Na poslední třetí hru toho dne jsme se přesunuli zase o kousek blíž k základně, kde byl lepší terén. Tam jsme zahráli Tanky. Super spešl dobrou hru od Peti a Smrkyho. Děti náramně bavila, tak jsme hrou strávili asi hodinu. Pak už nás začal tlačit čas, tak jsme se vrátili na ubytování. Tam nás čekal Smrky.

Smrky měl připravenou takovou úkolovku. Jednak to byla osmisměrka, a druhak to byly úkoly spojené s orientací na mapě. První to měli hotové za 20 minut. Pak jsme se naobědvali a sbalili.

Cesta domů byla v letu. Nestíhali jsme vlak, a tak jsme to vzali hopem – 3km za 30 min, průměrná rychlost 5.5km/h :). A ještě jsme měli 10 minut rezervu! Ve vlaku jsme s dětmi přiřadili všem členům výpravy jména postav ze seriálu Hra o trůny, což nám zabralo celý čas přepravy. V Brně jsme se setkali s rodiči a výlet byl úspěšně ukončen.

Děkujeme všem zúčastněným a na podzimkách ahoj!

Moris

Do Kamzíku mě přibrali na základní škole Pohankova ve 2.třídě. Nábor prováděli Pepís a Karas a v té době jsem si řekl proč to nezkusit. Již od první schůzky jsem se stal aktivním členem a bavím se tím doteď. V kamzíku jsem poznal fajn lidi, které bych nejspíš nikde jinde nepotkal a navštívil jsem tolik míst kam bych nikdy jindy nevstoupil. A to je můj důvod proč tu být. Zábava, kamarádi, poznání, hobby. Jsem členem tohoto oddílu od středy 8. září 2004. a od té doby jsem prošel pozicemi rádce skupinky, praktikant, etapovkář, hlavní vedoucí přes školní rok, až po funkci hlavního vedoucího na letním táboře, kde jsem setrval 4 roky až do ostěhování z Brna. Nyní pomáhám oddílu na dálku správcováním webu a programováním drobných funkcí, které oddíl potřebuje. A samozřejmě dál jezdím na výlety a tábory, neboť to se dá stíhat i z velké dálky. Moje aktivita pro oddíl přeskočila z klubové na unijní. V současné době zastávám pozici Místonáčelníka pro členskou základnu na Ústředí České tábornické unie.

Výletu se zúčastnili:

2 komentáře u „Kaňonem Oslavky – prodloužený víkend“

Komentáře nejsou povoleny.