Zářijová výprava do Boskovic

Akce se konala ve dnech 27. – 30. září 2012 v Boskovicích a jeho blízkém okolí. Výletu se zúčastnilo celkem 15 dětí, jmenovitě Jurka, Denča, Granko, Kubrt, Medúza, Murlock, Koub, Koleje, Miki, Kahunas, Kaštan, Kit, Padák, Matěj a Ange. Celou akci vedlo 5 vedoucích, a to Smrky, Peťa, Lada, Stoupa a Bára.Celý výlet byl koncipován jako stavba transkontinentální železnice napříč Amerikou, děti byly rozděleny do dvou společností, a kromě bodů dostávaly za výhry kilometry ke stavbě kolejí.

Čtvrtek 27. září 2012

Sraz jsme měli naplánovaný v 17:00 hod ve vestibulu vlakového nádraží. Ačkoliv zde bylo neskutečně přeplněno, přece jen se nám podařilo najít klidný kousek volného místa, kde jsme se zdárně dali dohromady a mohli vyrazit na výlet.

Cesta probíhala vlakem s jedním přestupem ve Skalici nad Svitavou. Již ve vlaku do sebe děti tlačily sladké svačiny z domovů a vyzvídaly, kde budeme ubytovaní a co nás v následujících dnech čeká.

Po krátkém bloudění (i když nás vedla navigace) jsme dosáhli cíle – turistická ubytovna Pionýrského oddílu Boskovice. Děti si mezi sebou rozdělily, kde kdo bude spát, poté následovala večeře – kdo měl něco z domu, dojedl to, kdo neměl, hlady neumřel, dostal chléb s paštikou a zeleninou v podobě okurky. Po načerpání sil jsme s dětmi hráli podařenou hru se slovy v klubovně. Nadešel čas večerky, což znamená hygiena a zasloužený spánek.

Pátek 28. září 2012

Pátek nám začal již tradiční ranní rozcvičkou. Mezitím nám Peťa připravila snídani a hru v podobě hledání slov, která byla různě poschovávaná v ubytovně. Poté byl čas na snídani: bílý jogurt s ovesnými vločkami a cornflaky, zasypaný Grankem a rozinkami a obohacený o ovoce.

Po snídani jsme se všichni náležitě připravili a vyrazili na celodenní výlet po okolí Boskovic. Děti zvládli zhruba 18,5 km dlouhou trasu s tím, že jsme hráli i hry. Nadšení byli jak z přesunu železničních pražců, tak i ze hry na vlaky, kterou pro děti krásně připravila Granko. V mezičase samozřejmě nechybělo ani občerstvení v podobě jablka či oplatků a vydatný oběd.

Po návratu „domů“ byla již nachystaná večeře (vepřo, knedlo, zelo na posilnění). V rámci trávení hrála Granko na kytaru a děti velmi pěkně zpívaly. Pak už nás čekala jen dlouho očekávaná noční hra „Akta X“ v režii AnGe. Z této povedené honičky byly děti velmi nadšené.

Sobota 29. září 2012

I sobota začala jak jinak než ranní rozcvičkou, poté následovala snídaně a ranní výuka přírodovědy od Smrkyho a Lady. Získané vědomosti si pak měly možnost ověřit při večerním kvízu.

Ten den jsme měli naplánovanou prohlídku Boskovického hradu, zříceniny z poloviny 13. století. Po obědě jsme se vydali směrem k Westernovému městečku. Po krátké obhlídce a zjištění možností a programu jsme se rozhodli dopřát dětem trošku adrenalinu a vzali jsme je do místního lanového centra. A jak se v závěru ukázalo, volba to nebyla vůbec špatná. Pro některé to byla zábava v podobě hopsání přes překážky, pro jiné ovšem notná dávka odvahy odměněná hrdostí a dobrým pocitem ze sebe samotného.

Po skvělé večeři měly děti možnost zahrát si pantomimu pod vedením Kouba či velmi oblíbené Bingo, a tak nasbírat další kilometry kolejí pro svou společnost.

Neděle 30. září 2012

Neděli jsme taktéž započali rozcvičkou, tentokrát ale trochu kratší, abychom stihli po klasické nedělní snídani v podobě bílého jogurtu s Grankem a vánočky s výbornou domácí marmeládou rozhodující hru „Zlatokopové“. Hra měla několik úkolů, jako například luštění několika druhů šifer, přeposílání klíčové zprávy pomocí praporkové abecedy, skládání mapy Spojených států amerických a následné odhalení místa, kde je ukrytý poklad, který musely poté samozřejmě přenést na bezpečné místo a dávat přitom pozor na indiány. Tak bylo, ač velmi těsně, rozhodnuto o vítězi.

Po zaslouženém obědě došlo k slavnostnímu vyhlášení a odměnění jak vítězů, tak i všech zúčastněných. Po úklidu ubytovny a sbalení všech svých věcí jsme se vydali směrem k vlakovému nádraží, kde nám zbylo ještě chvíli času na poslední hru, a to „kámen, nůžky, papír“. Po občerstvení a vyblbnutí jsme ale již opravdu zamířili domů.

V Brně jsme spokojené děti předali spokojeným rodičům. Myslím, že za všechny mohu říci, že výlet byl velmi podařený, počasí nám přálo, děti si zahrály spoustu her, naučily se a vyzkoušely si zase něco nového a už teď se všichni těšíme na další akci s Kamzíky.

Smrky a Peťa

Smrky

Výletu se zúčastnili:

3 komentáře u „Zářijová výprava do Boskovic“

  1. Teda, to jste si pořádně užili. Moc pěkný zápis – je vidět, že vás akce bavila a měli jste se dobře. Už se těším na fotky.

Komentáře nejsou povoleny.