LT Matějovec 2010 „Zlaté údolí“

zlate-udoli-logo

Základní informace

Termín tábora:  2.-22.8.2010

Vedoucí tábora: Honza „Matouš“ Knobloch

Programový vedoucí: Tomáš „Stoupa“ Novotný

Kuchař: Zdenička Ouředníčková

Zdravotník: Petr „Padík“ Ouředníček

Šifry z pokladovky

Pokladovka mladší:


Pokladovka starší:

Diplomy

diplom-2010-upominkovy-1024x352
diplom-2010-1024x723

Družinkové pokřiky

Luci Lafayette

Máme naši Lucy, ovládnem to údolí,

podařit se nám to musí, ostatní to dovolí.

  • Kecka, Ange, Kája, Hanka, Julča

Jim Bridger

Jim Bridger je dobrá duše, žádná podoba na známého Busche.

Sheriff nám ho svěřil, aby nás vedl a v nás věřil.

  • Granko, Carmen, Bětka, Anuška

Calamity Jane

Calamity nezná mýty!

  • Blaster, Kuba, Medúza, Denis, George

Davy Crockette

Davy Crockette je nám znám,

a teď tady bude pán!

  • Příšera, Medúza, Jurko, Dan

Sam Hawkins

Sam Hawkins je náš vůdce,

všech plánů chytrý strůjce.

  • Marťas, Dave, Koleje, Vojta

Kit Carson

Co slovo, to rána,

Kit Carson útočí z rána.

  • Moris, Veverka, Ríša, Murlock

Přepis táborové kroniky

Den první – pondělí 2.8.

Početná skupinka 28 dětí vyrazila ráno se Stoupou a Pepís vlakem. Cesta byla dlouhá, ale utekla nám rychle. Zahráli jsme na kytaru a zazpívali písničky. Z Dolního Bolíkova jsme dorazili do tábora před šestou hodinou večerní. Počasí na cestě nám přálo. V táboře nás čekal zbytek vedoucích a rozestavěné stany. Děti s vedoucími dostavěli, co bylo potřeba. Večer po zabydlení se přihnal déšť. Ráno nás čeká první táborový den.

Den druhý – úterý 3.8.

Celou noc pršelo a proto jsme se trochu prospali. Budíček byl v osm hodin, potom malé rozcvičení a protažení v jídelně s následnou snídaní. Po snídani jsme se seznámili s chodem tábora, s vedoucími a novými kamarády. Zahráli jsme se Stoupou několik seznamovacích her. Déšť nás nechal v jídelně i přes oběd. Také byla procházka do Rožnova. Po poledním klidu se počasí trochu zlepšilo, a tak jsme se šli vykoupat do Hlaďáku a dostavěli se ještě nějaké drobné stavby v táboře (přístřešky, hospodářský stan aj.). Začala příprava táborového ohně a dřeva na zatápění. Po večeři a hygieně jsme šli spát.

Den třetí – středa 4.8.

Ráno začal tradiční táborový režim – rozcvička, ranní nástup, snídaně, hygiena a bodování. Poté proběhl dopolední program – výroba hambálku a poliček, kluci dodělali táborový oheň. Po obědě a poledním klidu jsme prozradili také téma letošního tábora, kdy si budeme hrát na osadníky a kupovat území divokého západu. Zahrála se první etapová hra O jména, ve které získali děti názvy družinek. Letos je jich 6 – Jim Bridger, Calamity Jane, Davy Crockett, Lucy Lafayette, Sam Hankins a Kit Carlson. Scénkou ke hře byl country tanec. Po večeři se konal zahajovací Táborový oheň, kde se rozdaly diplomy za první hru.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Služba: Lucy Lafayette
  • Vítězný pokřik: Calamity Jane

Jméno naše je nám známo, BANG a vedle prohozeno.

Den čtvrtý – čtvrtek 5.8.

Dopoledne proběhla výuka orientace, se kterou nám ochotně pomohli kluci ze 23. oddílu. Děti se učily především práci s buzolou. Po výuce především práci s buzolou. Po výuce kluci připravili azimuťák – mladší měli za úkol projít určená místa v táboře, starší zavedly azimuty na neznámá místa v okolí tábora. Docela úspěšně se všichni stihli vrátit. Po obědě následoval polední klid. Stoupa zahájil táborový turnaj karetní hry BANG! Odpolední program se nesl v duchu fotbalového turnaje. Družinky se postupně vystřídaly. Ty skupinky, které nehrály fotbal s Pepís, hrály drobné hry na louce (mrkaná, na třetího). Po večerním nástupu a večeři se konala stezka odvahy. Odvážlivci, kteří stezku prošli, získali náboj odvahy.

  • Vedoucí dne: Áda
  • Služba: Davy Crockette
  • Vítězný pokřik: Kit Carson

Azimuťák dobrá věc, byl to pěknej mazanec.

Den pátý – pátek 6.8.

Ráno rozcvička, nástup, snídaně a bodování. Dopoledne trochu zapršelo, proto jsme si v jídelně zahráli pár her. Také začala výroba družinkových vlajek. Pepís přečetla dětem informace o Divokém západě a postavách, které zde žily. Celé dopoledne tedy družinky vytvářely motivy na vlajky, sháněly vhodné nosiče na vlajky atd. Po obědě jsme v poledním klidu napsali domů první táborová pozdravení. Odpoledne přijeli z Brna Jura, Bára, Hanka On. A Ivča. Bára přivezla výborné pusinky na svačinu. Po večeři si děti zahrály v lese oblíbenou večerní hru – Sněhurka a 7 trpaslíků.

  • Vedoucí dne: Kýbl
  • Služba: Calamity Jane
  • Vítězný pokřik: –

Den šestý – sobota 7.8.

Vzbudili jsme se do deště. Rozcvička proběhla netradičně v jídelně. Po rozcvičce jsme se nasnídali, ale bodování se nekonalo, zůstali jsme raději v suchu v jídelně. Hanka s Ivčou nám pověděli zajímavé informace ze zdravovědy – naučili nás vázat trojcípý šátek a jiné užitečné věci. Během dopoledne jsme také stihli drobné hry v jídelně. Po obědě si děti odpočinuly, napsaly rodičům dopisy nebo si zahráli hry v jídelně. Odpoledne jsme zahráli etapovou hru a vyzkoušeli jsme si zdravovědu v praxi. Na šesti stanovištích měly děti za úkol ošetřit zranění různého druhu – popáleniny, zlomenina, bezvědomí atd. Většina družinek byla úspěšná. Bohužel celou dobu hry pršelo. Po skončení hry se konal nástup v jídelně. Večer se měl konat táborový oheň, ale počasí nám nepřálo. Zahráli jsme si a zazpívali v jídelně.

  • Vedoucí dne: Iva
  • Služba: Jim Bridger
  • Vítězný pokřik: Davy Crockette

Vedoucí nám vařit budou, bude kečup s jednou nudlou.

Den sedmý – neděle 8.8.

Neděle je tradičně odpočinková. Dobrovolnou rozcvičku vystřídala hygiena a nedělní snídaně – kakao a vánočka. Po snídani proběhl sanitární den – vypralo se oblečení a děti se vykoupaly. Střídaly se ve skupinkách. Ti, co se zrovna nekoupali, hrály na louce hry. Po obědě a poledním klidu se dokončil sanitární den. Stoupa s dětmi zahrál vlajku – bojovou hru ve skupinkách. Vítězové si připočetli další body do hodnocení. Na konci odpoledne odjel Smrky, Bára, holky záchranářky a nedělní návštěvy. Děti se šly opláchnout do rybníka. Po večeři jsme se sešly v jídelně a děti dostaly od vedoucích zpěvníky – budou si zakládat jednotlivé písničky. Kari zahrála na kytaru, zazpívali jsme a ulehli do hajan.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Služba: Sam Hawkins
  • Vítězný pokřik: Calamity Jane

Pozor, letí tornádo, bylo ihned zahnáno.

Den osmý – pondělí 9.8.

Ráno nás probudilo sluníčko. Proběhla rozcvička u rybníka, nástup, snídaně a potom hygiena a bodování. Dopolední program byl jasný – Akce D (dřevo). Družinky se spojily do dvojic a dělaly hada. Dřeva se nanosila dobrá zásoba. Proběhl odpočinek v podobě svačinky a pak se šly děti koupat. Po obědě, v rámci poledního klidu, si děti napsaly dopisy, zahrál BANG, kroket a jiné hry. Odpoledne se učili mladší uzlování. Na uzly se navázalo další etapovkou – Výroba opratí. Celé odpoledne potom děti sbírali v lese trávu, lodyhy, rostliny apod. a snažili se vyrobit co nejdelší a nejsilnější „opratě“ z přírodních materiálů, které potom Stoupa s Kýblem ozkoušeli na hmotnost – až 50kg. Dvěma ze šesti družinek se povedly opratě opravdu dobré a váhu udržely. Po nástupu a večeři jsme šli spát.

  • Vedoucí dne: Pepís
  • Služba: Kit Carson
  • Vítězný pokřik: Calamity Jane

Sláma nad rákos, inženýr na kokos.

Den devátý – úterý 10.8.

Dopoledne po rozcvičce a bodování jsme s holkama vedoucíma započaly výrobu táborových triček. JJka, která přijela na pomoc, vyrobila šablonky s westernovou tématikou. Všechny děti se sešly v jídelně a začali vázat provázkem na své bílá trička vzory pro batiku. Nejprve jsme trička nabatikovali zeleno-žluto-modrou barvou nebo fialovo-černou barvou. Po obědě se s batikou pokračovalo. Nakonec si ti, co chtěli, mohli na trika nakreslit pomocí šablonek různé táborové motivy. Večer už každý měl svoje památeční tričko na tento tábor. Šli jsme brzy spát, aby byly děti na druhý den odpočaté.

Den desátý – středa 11.8.

Budíček byl dnes poplachem. Po snídani se konala expedice – starší si sbalili věci na noc a s Matoušem a Kari se odebrali do Jindřichova Hradce a okolí. Mladší šli s Pepís, Ladou, Kýblem, Ádou a Stoupou do Strakonic. Cesta vedla přes Stoječín, Stálkov po Grasselově cestě až do Slavonic. Ve Slavonicích jsme se podívali po náměstí, měli rozchod a hráli jsme hru. Děti měly za úkol doplnit do slepé mapy název ulic. Některým se to povedlo lépe, jiným se moc nedařilo. Nazpět jsme se prošli kolem řopíků, přes Pfaffenschlag a Stálkov do Matějovce. Na večeři byla výborná čočková polévka, poté nástup a večerka.

  • Vedoucí dne: Kýbl
  • Služba: Davy Crockett
  • Vítězný pokřik: Sam Hawkins

Velcí jsou v čudu a my jsme v suchu.

Den jedenáctý – čtvrtek 12.8.

Ráno bez starších bylo smutné, ale zvládli jsme tradiční rozcvičku, snídani, hygienu a bodování. Dopoledne jsme uzlovali – naučili jsme se autíčka a zopakovali ambulák a loďák. Po svačince jsme pokračovali, zasoutěžili jsme v uzlování za sladké odměny a písničky do zpěvníků. Na oběd nám Zbynda nachystal krupičnou kaši. Po poledník klidu jsme se s dětmi pustili do přípravy dřeva. Hrozil nám déšť, proto jsme chystali chrastí, řezali špalíky, abychom měli nějaké zásoby na topení. Poté, co jsme dopracovali, jsme se šli vykoupat. Staší se vrátili. Po koupání následoval nástup, rozdala se pošta a pak večeře. Po večeři Stoupa s Pepís naučili děti nové písničky a zazpívali jsme. Přijel Matouš a čekalo se na starší, kteří měli za úkol dojít do tábora. Návrat z expedice byl v půl druhé ráno. Přišla také bouřka.

  • Vedoucí dne: Pepís
  • Služba: Jim Bridger
  • Vítězný pokřik: Lucy Laffayette

Dneska jsme měli hru, získali jsme výhru.

Den dvanáctý – pátek 13.8.

Dnes jsme vstávali až v devět hodin. Rozcvička, nástup, snídaně, hygiena a bodování. Dopoledne začalo pršet, ale nakonec vypuklo sluníčko. Děti si zahrály etapovou hru – Nošení vody. Usušili jsme mokré věci, rozdaly se díly na území Zlatého údolí, ale proběhla i exekuce nepořádníků – letěly stany. Po obědě v poledním klidu se hrál BANG a kartičky. Odpoledne byl důležitý úkol – nasbírat borůvky na knedlíčky k sobotnímu obědu. Děti sbírali na čas a na družinky. Poté byl nástup, rozdala se pošta a byla večeře. Na víkendovou pomoc dorazilo mnoho kamarádů – Karas, Klobouk, Bára, Hanka, Jura s Míšou, Matulovi a další. Po večeři jsme si zazpívali, zašli si na krátkou procházku a šli spát.

  • Vedoucí dne: Kýbl
  • Služba: Sam Hawkins
  • Vítězný pokřik: Davy Crockett

Pozor, do vody nepadej, borůvky si radši dej.

Den třináctý – sobota 14.8.

Ráno budíček, rozcvička, nástup, snídaně a po snídani bodování. Dopolední program byl v podobě tábornického trojboje – děti se učily a závodily ve třech disciplínách – řezání s pilou u Stoupy, zatloukávání a vytahování hřebíků u Karase a luštění morseovky u Hanky. Po obědě a poledním klidu zahrála se zahrála další etapovka – Orlí vejce. Děti měly za úkol „nasbírat“ pomocí injekčních stříkaček s vodou vejce, která byla omotána toaletním papírem a zavěšena na stromech. Všem šel sběr skvěle, ale nejlépe dopadla ve sběru družinka Jima Bridgera. Mezitím kluci vedoucí dochystali táborový oheň a všichni jsme se šli vykoupat. Po večeři se konal Táborový oheň a všichni jsme se šli vykoupat. Po večeři se konal Táborový oheň. Největší úspěch sklidila scénka Vojty a Murlocka. Vojta získal novou přezdívku – Kubrt.

  • Vedoucí dne: Karas
  • Služba: Kit Carlson
  • Vítězný pokřik: Lucy Lafayette

Stříkačky a vajíčka, byla to však makačka.

Den čtrnáctý – neděle 15.8.

Nedělní den začal dobrovolnou rozcvičkou, ranní hygienou a nástupem. Po snídani proběhl letečák, a kolik bylo nepořádníků! Dopoledne proběhl sanitární den – praní, mytí, očista J Po bědě si děti v poledním klidu zahrály karty BANG, kroket nebo vyzkoušely bobříka hmatu. Kluci vedoucí dostavěli fiňák a přichystali překvapení – mustanga (zavěšenou kládu představující vzpurného koně). Odpoledne jsme v Drsné planině zahráli hru Motýli. Děti sbíraly motýly různých barev, za které získavaly body do hodnocení.

Den patnáctý – pondělí 16.8.

Budíček byl dnes poplachem. Pro děti byl totiž přichystán poklad. Rozdělení jako tradičně na mladší a starší, mladší šli po 3-4, starší ve dvojicích. Poklad pro mladší byl dlouhý 19km, cesta vedka ořes Rožnov, kolem Pstruhovce, dále do Stoječína, Peníkova  a Českého Rudolce. Starší měli trasu o něco delší J, šli celkem asi 35km a první pokladáři se začali vracet kolem sedmé večerní. Vedoucí mezitím kontrolovali průběh pokladu, chystali dětem poklad a odměny a taky něco teplého do žaludku. Nakonec poklad došli všichni – z mladších se na prvním místě umístil Vojta, Ríša, Murlock; ze starších Blaster a Příšera. Poslední – Moris dorazil do tábora před půlnocí. Všichni spokojeni a plní zážitků ulehli do spacáků.

  • Vedoucí dne: Pepís
  • Služba: Lucy Lafayette
  • Vítězný pokřik: –

Den šestnáctý – úterý 17.8.

Ranní rozcvička byla dnes krátká, protože počasí nám nepřálo a bylo škaredě. Po snídani a bodování začalo pršet, proto jsme dopoledne strávili v jídelně. Pepís dětem přichystala hru Kolotoč. Úkolem družin bylo uhádnout doplňovačku. Po kolotoči se zahrálo se Stoupou několik drobných kolektivních her v jídelně. Po obědě a poledním klidu se počasí trochu umoudřilo a Stoupa s Matoušem se vydali s dětmi směrem k Šibeníku, k totemu u chaty Katovna. Mezitím v táboře holky připravovaly uchování pokladu a večeři. Po návratu z vycházky, po nástupu a večeři se konal „noční“ výlov pokladu – a to doslova. Poklad totiž plaval v rybníce Hlaďáku. Ale družinky se úkolu zhostily dobře a radovaly se z odměn.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Služba: Dovy Crockett
  • Vítězný pokřik: Davy Crockett

Zdenička a Padík odjeli kvapem, asi tady pojdem hladem.

Den sedmnáctý – středa 18.8.

Ráno rozcvička, snídaně a nástup. Poté úklid tábořiště v rajónech, bodování a dopolední program – Olympiáda. Slavnostní zahájení a zapálení ohně dostal na starosti Vojta. Poté proběhly soutěže v několika disciplínách – Pepís měla na starost sprint a skok u Hlaďáku, Stoupa fiňák a Matouš střelbu ze vzduchovky. Všichni účastníci se hodně snažili. Na oběd nám Dračice s Kari uvařili výborné těstoviny se sýrovou omáčkou a zeleninovou polévkou. Po poledním klidu následovalo pokračování Olympiády v podobě maratonu – běh probíhal pro starší kolem Rožnovské studánky do Matějovce a zpět do tábora, mladší od studánky zpátky. Po skončení a svačině si děti na území Drsné planiny zahrály vlajku. Před večerním nástupem jsme se vykoupali v rybníku. Po večeři všichni zpěvem a tanečky oslavili Stoupovy narozeniny.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Služba: Jim Briger
  • Vítězný pokřik: Sam Hawkins

Dneska byla vlajka, jsme rychlí jak Ajka.

Den osmnáctý – čtvrtek 19.8.

Probudilo nás sluníčko. Po rozcvičce, nástupu, snídani a bodování se zahrála poslední etapová hra – stavba chýší. Na území Drsné planiny si dvojice družin zvolily místo ke stavění chýší. Poté měly čas na stavbu. Mezitím vedoucí v táboře začali bourat zbytné stavby – izolaci, umývárka, … Po obědě v poledním klidu nás sluníčko vytáhlo na louku . Zpívali jsme známé i nové písničky s kytarami a Matouš s ostatními stříleli ze vzduchovky. Odpoledne proběhlo podle koupání. Stoupa rozdal území a bojovalo se o zlatodol.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Služba: Sam Hawkins
  • Vítězný pokřik: Jim Bridger a Lucy Lafayette

Stavěli jsme chýše, pršet do nich bude spíše.

60 dolarů našich, na peníze máme čich!

Den devatenáctý – pátek 20.8.

Pátek nám připomněl pomalu se blížící konec tábora. Počasí nám na bourání přálo, a proto jsme hned po snídani začali s balením. K příjemnějšímu úklidu nám Stoupa pustil country hudbu a tábor zcela proměnil ve Zlaté údolí. Pepís s Dračicí chystali oběd a zbytek vedoucích s dětmi uklízel a začali bourat stany. V bourání se pokračovalo i po obědě a poledním klidu. Družinky také dostaly čas k dostavění chýší, které si dnes sheriff zkontroloval. Večer se začali sjíždět kamarádi na pomoc s bouráním – přijeli Karas, Bára, Kýbl a Áda, dále Monty, Čochtan a Jeff z 23. oddílu. Po večeři jsme si zazpívali a šli spát do chýší.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Služba: Kit Carson
  • Vítězný pokřik: Kit Carson

Bez stanu se neobejdu, potřebuji lepší chajdu!

Den dvacátý – sobota 21.8.

Dopoledne po rozcvičce a snídani byl jasný plán – dobourat tábor a přichystat závěrečný Táborový oheň. Vedoucí s dětmi se rozdělili do skupin – bouraly se stany vedoucích, marodka, latrýny, stavěl se oheň, uklízel tábor do odpadků apod. Po obědě a poledním klidu, ve kterém jsme si chystali scénky k večernímu ohni, se pokračovalo v bourání a úklidu tábora. Nanosily se podsady do jídelny a vše se uklidilo. Poté jsme se vykoupali v Hlaďáku. Po posledním večerním nástupu a večeři se konal Táborový oheň. Kromě tradičního zpevu se vyhodnotila olympiáda a celkové hodnocení. Každý dostal upomínkový diplom, sladké večerní sny. Poté hurá do chýší a poslední noc letošního tábora.

  • Vedoucí dne: Stoupa
  • Služba: Všichni

Den dvacátý první – neděle 22.8.

Ráno nás překvapila poslední táborová rozcvička. Po nástupu a snídani následoval úklid chýší. Děti se zabalily, nachystaly na cestu, douklízelo se tábořiště a hurá domů. Na závěrečném nástupu všichni táborníci dostali na památku keramická camrátka – hvězdičky. S Pepís, Kari a Bárou se deti vydaly na cestu k vlaku. Sluníčko nám svítilo a šlo se hezky. V Bolíkově u nádraží nás dojeli marodi s Karasem a Stoupou. Cesta vlakem byla zábava – Kari zahrála na kytaru. Také jsme si zahráli ještě několik posledních her a…

Ahoj a zase za rok!